Thursday, October 29, 2009

ကၽြန္ေတာ္ႏွင္႕ ကၽြန္ေတာ္၏ အလြဲမ်ား

ကၽြန္ေတာ္ training ကာလတုန္းက ေပါ႕ဗ်ာ။ chef ၿဖစ္ခ်င္တာက လည္း တပိုင္းေသေနတဲ႕ အခ်ိန္ဆိုေတာ႕၊ အားလံုးကို ကိုယ္တိုင္လုပ္ခ်င္ ေနတာပဲ။ ေနာက္ပိုင္း miss en place ကေတာ႕ မလုပ္ခ်င္ေလာက္ေအာင္ကို ၿဖစ္ေနၿပီ။ တေန႕တေန႕ chop လိုက္တဲ႕ parsley ။ peel လိုက္ရတဲ႕ garlic ။ လုပ္လိုက္ရတဲ႕ pasta ။ နယ္လိုက္ရတဲ႕ pizza  dough ။ ဒါေတာင္ ကၽြန္ေတာ္႕ ဗမာ ဆရာ ၂ ေယာက္ရိွလို႕ လုပ္ တတ္တာ။ ဒီၿပင္ training ေတြဆိုရင္ garlic, parsley , date change တာနဲ႕ အခ်ိန္ကုန္၊ ေနာက္ စိတ္ပ်က္ၿပီး ၿပန္ေၿပးၾကတာမ်ား တယ္။ ဆရာခို ( ခို လို ၿငည္းလို႕တ႕ဲ ) နဲ႕ ဆရာ အာကာ ( ကၽြန္ေတာ္႕ထက္ေတာင္ ငယ္ေသးတယ္ ) တို႕ ကယ္လို႕၊ ႏို႕မို႕ဆို ကၽြန္ေတာ္လည္း parsley ဆရာ ၿဖစ္မလား ၊ garlic ဆရာ ၿဖစ္မလားပဲ။ း)
တရက္ေပါ႕ဗ်ာ...  ဆရာ အာကာက pizza dough သြားနယ္ခုိင္းလို႕ pastry မွာ သြားနယ္တာေပါ႕။ အဲဒီမွာ ပဲ စက္က ရိွတာေလ။ အဲဒိတုန္းက pizza ေတာ္ေတာ္ေလး ေရာင္းရတယ္ဗ်။ တညေန ေလးတင္ကို အနည္းဆံုး 9 kg အသာေလးကုန္တယ္။ 1kg ကို pizza 5 ခုထြက္တယ္ဗ်ာ။ တြက္ၾကည္႔ ၉kgဆုိရင္ ။ မနက္က ေရာင္းတာမပါဘူးေနာ္။ တခါတေလမ်ားဆို ကုန္လို႕ဆို ၿပီး ထပ္လုပ္ရတာ အခါေပါင္း မနည္းဘူး။
pastry က pizza ေမႊတဲ႕ စက္ထဲမွာ ဂ်ဳံ 9 kg ထည္႕၊ yeast 180 gm, salt 135 gm, butter 160 gm, sugar 160 gm, olive oil , 50 mm,water 4500 mm အဲဒီမွာ ဒုကၡေရာက္ တာေပါ႕။ ကၽြန္ေတာ္ က ေရကို ေနာက္ဆံုးမွ ထည္႕ေလ႕ရိွတယ္ေလ။ ေရထည္႔ တာက ၁ လီတာခြက္နဲ႕ ထည္႔တာ။ ကိုယ္ထည္႕ကို မမွတ္မိဘူးၿဖစ္ေရာ။ ၄ ခါလား ၅ခါလားေပါ႕။ ၄ ခါဆိုရင္ ၄လီတာပဲ။ ၿပီရင္ ၅၀၀ မီလီလီတာ ထည္႕ ( ခြက္နဲ႕ တ၀တ္) လိုက္ရင္ ၿပီးၿပီ။ခက္တာက ကိုယ္က မမွတ္မိ။ လုပ္ခ်င္တာ သာသိတာ။ အရမ္းကို ပ်ာတယ္။ ဆရာ ကေတာ႕ အၿမဲေၿပာေလ႕ရိွတယ္... ဖင္ဆီဖူးကို ခါေနတာပဲတဲ႕ေလ။ း) ဒါနဲ႕ထားလိုက္ေရာ။
pizza ဖိုမွာ pizza လံုးတဲ႕ အထိမသိသာေသးဘူး။ pizza လံုးတဲ႕ အခ်ိန္္က ၆နာရိ..၆း၃၀ အၿပီး။ ၇း၀၀ ဆိုစေရာင္းၿပီကို။ ဘယ္မွာ စသိလဲဆိုေတာ႕ ၇း၀၀ နာရီမွ။ order လည္းမွာေရာ pizza dough ကို ၿပားလိုက္ကတည္းက သိၿပီ။ ေပ်ာ႕စိေနတာပဲ။ ဆရာခို ဆို ေၿပာလို႕ကို မၿပီးဘူး...သူ႕ကို အလုပ္ၿပဳက္ေအာင္လုပ္ပါတယ္က ဆိုေသး။ း) အဟီး ဆရာေရး..ခြင္႕လႊက္ပါဗ်ဳိ႕။   အားလံုးကို ၀ဲလိုက္ရတယ္။ ဘယ္သူမွမသိေအာင္ေပါ႕။ အသစ္ကို ၿမန္ၿမန္ဆန္ဆန္ေလးလုပ္ၿပီး ခပ္တည္တည္ပဲ သူ႔ေနရာသူ ၿပန္ထားလိုက္တယ္။ ေခၽြးကိုၿပန္သြားတာပဲ။

pizza dough ingredients
flour - 1kg
yeast - 20gm/7gm
salt - 15gm
sugar - 20gm
butter - 20gm
olive oil - 50mm
water - 500mm
ဂ်ဳံမ်ားရင္ ေရေလွ်ာ႕ထည္႔ပါ။ ဥပမာ ဂ်ဳံက ၈ kg ဆို ေရ ၃၅၀၀ နဲ႕ ၃၈၀၀ၾကားထည္႔။ ပံုမွန္ဆို ၄၀၀၀အၿပည္႕႔ထည္႔ရမွာေလ။ ဂ်ဳံေပၚမွာ လည္း မူတည္ပါတယ္။

3 comments:

  1. ၿဖစ္ရေလ သားရယ္... pizza ေတာ့မၾကိဳက္ဘူး မေကၽြးနဲ႔ေနာ္...

    ReplyDelete
  2. သားလုပ္ထားတာေလးေတာ႕ အားေပးပါဗ်။ း))

    ReplyDelete
  3. The whole family like pizza.I'll try when i have time.I also add water so often like u for other dough:)))Gyidaw

    ReplyDelete

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။