Tuesday, November 17, 2009

ထမင္း၀ိုင္း ယဥ္ေက်းမူ႕ဓေလ႕ထံုးစံမ်ား

၁။ ထမင္းစားရန္အသင္႕ၿဖစ္ပါက ထမင္းစားမည္႕သူမ်ားကို အိမ္ရွင္က ဦးေဆာင္ေခၚလားၿပီး မိမိတို႕ အတြက္ သက္မွတ္ထားေသာ ကုလားထိုင္ေနာက္တြင္ေနရာ ယူရမည္။စားေသာက္မည္႔သူမ်ားသည္ သန္႕ရွင္းသပ္ရပ္စြာ ၀တ္စားၿပင္ဆင္ထားၿပီး စိတ္ဓါတ္မ်ား ရႊင္ပ်စြာ ရိွရန္လိုအပ္သည္။
၂။ စားပြဲထိပ္က စားမည္႕ပုဂၢိဳလ္ ထိုင္မွ က်န္လူမ်ား အားလံုး မိမိေနရာတြင္ ထိုင္ၾကရမည္။ ကုလားထိုင္၏ လက္၀ဲဘက္မွ ၀င္ထိုင္ / ၀င္ ထြက္ ရမည္။
၃။ အစာစတင္ မစားမီ လက္သုက္ပ၀ါကို ယူၿပီး ေပါင္ေပၚၿဖန္႕ခင္းႏိုင္သည္။ပါစပ္သုပ္ရံုသာ အသံုးၿပဳလိုပါက ၿဖန္႕ခင္းရန္္မလိုေပ။
၄။ ဇြန္း၊ ခရင္း ကိုင္တြယ္နည္း
ဇြန္း ခရင္း ကိုင္တြယ္ရာတြင္ လက္ညိဳး ႏွင္႕ လက္မသည္ သည္ ဇြန္း၊ ခရင္း ရိုးတံ၏ တ၀တ္ေက်ာ္တြင္ရိွၿပီး ဇြန္း၊ ခရင္း အရိုးသည္ လက္ဖ၀ါး ႏွင္႕ ထိေနရမည္။
၅။ ဇြန္းၿဖင္႕ ဟင္းခပ္ရာတြင္ ဟင္းခပ္ဇြန္းကို သံုးရမည္။ စားသည္႕ဇြန္းကို မသံုးရ။
၆။ ဟင္းခပ္ရာတြင္ ဟင္းခြက္ကို မၿပီး မွ်မွ်တတ ခပ္ယူရမည္။ ဆိုလိုသည္မွာ ၄ ေယာက္စာ စားပါက ဟင္း ၄ တံုးအနက္ ၁ တံုးသာ ခပ္ယူရမည္။ ေမႊေႏွာက္ ေရြခ်ယ္ၿခင္း မၿပဳရန္ သတိထားပါ။
ရ။ ဇြန္းတြင္ ထမင္းႏွင္႕႔ဟင္း ၿပည္႔ရံုသာ ခပ္ယူၿပီး ခက္ရင္းၿဖင္႕ အနားသက္ ၿပီးလွ်င္ ဇြန္းအတြင္းရိွ အစာအားလံုးကို ပါစပ္အတြင္းသို႕ထည္႔ကာ ႏူက္ခမ္းၿဖင္႔ ဖိၿပီးမွ ဇြန္းကို ဆြဲႏုက္ရမည္။ ပါစပ္ပိတ္ၿပီး ၀ါးစားပါ။ ပါစပ္ထဲ အစာရိွေနစဥ္ စကားမေၿပာမိရန္ သတိထားပါ။
၈။ ဟင္းရည္ေသာက္ေသာအခါ အသံၿမည္ေအာင္ မေသာက္ရ။ အသာခပ္ယူၿပီး ပါစပ္တြင္ေတ႔ကာ ၿဖည္းၿဖည္း ေသာက္ပါ။
၉။ ထမင္းစား ၿပီးပါက ဇြန္း ႏွင္႕ ခရင္း ကို ညီညီညာညာ ပန္ကန္တေနရာတြင္ ပူးကပ္ထားပါ။ မၿပီးေသးပါက ခပ္ခြာခြာ ထားရမည္။
၁၀။ ထမင္းကို မိမိစားႏိုင္သေလာက္သာထည္႔ၿပီး ကုန္ေအာင္စားပါ။
၁၁။ စားစရာမ်ားကို လူၾကီးမ်ား အရင္ ယူၿပီးမွ ဆင္႕ကဲယူသြားပါ။

ေဒၚေအးၾကိဳင္ ၊ ေဒၚအမာနီ စာအုပ္မွ ေကာက္ႏုက္ေဖာ္ၿပပါသည္။

No comments:

Post a Comment

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။