Sunday, November 29, 2009

အေၿခခံ sauce မ်ား ၄

hollandaise and mayonnaise
 ႏွစ္ခုစလံုးဟာ Egg yolk ၾကက္ဥအႏွစ္ကေန ၿပဳလုပ္ထားတာၿဖစ္ပါတယ္။ emulsion of egg yolk, butter, lemon, vinegar, seasoned with salt and cayenne pepper.
Hollandaise requires some skill and knowledge to prepare; care must also be taken to store it properly after preparation. Properly made, the sauce should be smooth and creamy. The flavor should be rich and buttery, with a mild tang added by the lemon juice and seasonings. It must be made and served warm, not hot. If the ingredients are emulsified improperly by over- or under-heating them they will separate, resulting in the sauce "breaking" from the emulsion and the yolks coagulating from excessive heat. ( from wiki ) usually in a double boiler to prevent overheating, and served warm. It is generally used to embellish vegetables, fish and egg dishes, such as the classic Eggs Benedict. သူ႕ကို သိမ္းထားမယ္ဆို ရင္ မေကာင္းပါဘူး။ ခုလုပ္ ခုေကၽြး မွ ေကာင္းပါတယ္။ စဥ္းစားၾကည္႕ဗ်ာ  egg yolk N butter သူတို႕ႏွစ္ခုကို ေရာ သမ ေကာင္ ရိုက္ထားတာ ၾကာရင္ ကြဲမွာေပါ႕ဗ်ာ။ ၁ ရက္ အၿပင္ ပိုထားမေကာင္းဘူး လို႕ ဆရာခုိက ေၿပာဘူးပါတယ္။ း)


mayonnaise
သူ႕ကို sauce လို႕ေၿပာရမွာထက္ dressing လို႕ေၿပာတာပိုမွန္မယ္ဗ်ာ။ cold kitchen က salad ေတြ မွာ အမ်ားဆံုး သံုးပါတယ္။ ဥပမာ ceasar, tartar, thousand island dressing ေတြဟာ mayonnaise ကိုအေၿခခံထားတာပါ။ ၾကက္ဥ အႏွစ္ကို အေၿခခံထားတာပါပဲ။ ဒါေၾကာင္႕ mother sauces မွာ hollandise N mayonnaise ကို တစ္မ်ဳိးတည္း ၿဖစ္ေအာင္ ေပါင္းထားတာပါ။ hollandise ကို အပူေပးရိုက္တာနဲ႕ mayonnaise ကို အေအးရိုက္တာ လို႕ၿခားၿခားနားနားေၿပာလို႕ရပါတယ္။ ပါ၀င္တဲ႕ Ingreadients ေတြကေတာ႕  egg yolks, vegetable oil, lemon juice, vinegar N seasonings. Franch နဲ႕ တခ်ဳိ႕ေနရာေတြ မွာေတာ႕ mustard ထည္႔ၾကပါတယ္။

ဆက္ရန္...

2 comments:

  1. ူleoေရ အစားအေသာက္အေၾကာင္းေလးေတြ ေရးထားေတာ့ ဗဟုသုတအမ်ားၾကီး ရပါတယ္။အထူးသျဖင့္ အီတလီစာေတြ၊ ေဆာစ့္အေၾကာင္းေတြ ေရးေတာ့ ပိုျပီးစိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းပါတယ္။ ဆက္လက္အားေပးေနပါမယ္။ လာလည္သြားတဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးပါဗ်ာ။ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဒေဒြးေျမက ဘေလာခ္ဂါ ၁၂ ေယာက္ရွိပါတယ္။ကၽြန္ေတာ္လဲ leoကို ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ အသင္းေတာ့မဟုတ္ဘူး။စာေရးေဖာ္ခင္မင္ဘက္ေတြေပါ့ဗ်ာ။ရင္ဘတ္တူသူေတြဆိုရမေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္လဲ လီယိုကို သူတို႔ေတြနဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးခ်င္လို႔ပါ။ကၽြန္ေတာ္ေမးလ္က naylin.chan@gmail.com ပါ။ လီယို ဆႏၵရွိရင္ ေမးလ္အပ္ထားလို႔ရပါတယ္။ ဖံုးနံပါတ္က ၀၅၀ ၂၈၇၉၃၃၆ ပါ။ကၽြန္ေတာ္ လီယိုကို အျမဲအားေပးေနမယ္ ေဘာ္ဒါတစ္ဦးလို႔ လက္ခံယူေပးပါ ခင္ဗ်ာ။

    ReplyDelete

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။