Tuesday, December 22, 2009

ကၽြန္ေတာ္ႏွင္႕ steaming

steaming - ေပါင္းၿခင္း။
ေရခိုးေရေငြ႕မွ ရရိွေသာ အပူဓါတ္ ( moist heat ) ၿဖင္႔ခ်က္ၿပဳတ္ေသာနည္းလမ္းၿဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႕ ၿမန္မာမ်ားႏွင္ လည္းမစိမ္းပါ။ ငယ္ငယ္က ၾကက္ဥကို ေပါင္းၿပီးစားဘူးသည္။ ပန္းကန္လံုးေလးကို ဆီအရင္သုတ္ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည္႕ အရသာ ထည္႕ ပြတ္ပြတ္ဆူေနတဲ႕ ေရလယ္မွာ ထား၊ အဖံုးကို လံုေအာင္ပိတ္၊ ေနာက္ ၅ မီနစ္ေလာက္ဆိုရၿပီ။ အဲဒါ  steaming ရဲ႕အေၿခခံပါပဲ။ ဆူပြတ္ေနေသာ ေရမွ ထြက္ေပၚလာေသာ အခုိးအေငြ႕မ်ားၿဖင္႕ တိုက္ရိုက္ထိေတြ႕ေစၿခင္းၿဖင္႕၎ ၊ ဖိအားႏွင္႕ အပူရိွန္ကို အသံုးၿပဳ၍ ၎ ခ်က္ၿပဳတ္ထားသည္႕ ဟင္းပဲြမ်ားကို စားၿခင္းအားၿဖင္႕ အစာေၾကလြယ္ေစပါသည္။ weak digestion ၿဖစ္ေနသူမ်ားႏွင္႕ ပိုသင္႕ေတာ္ပါသည္။ တရုတ္ Chinese ေတြက ေတာ႕ ဒီနည္းကို သံုးလာတာ အနည္းဆံုး ႏွစ္ေပါင္း ၃၀၀၀ ေက်ာ္ၿပီလို႔ဆိုပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္ ဆိုရင္ ဒီ steaming ကိုသံုးၿပီးလုပ္ထားတာေပါ႕။ အသီအရြက္ေတြ ၊ အသားငါးေတြကို  boiling နဲ႕သံုးရင္ vitamin C 30% ေလွ်ာ႕ၿပီးေတာ႕ steaming နဲ႕သံုးရင္ 15% ပဲေလွ်ာ႕တယ္လို႕ၾကားဖူးပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။