mutton Irish stew
( photo from food history )
Irish stew ဟာ Ireland ႏိုင္ငံရဲ႕ ရိုးရာ အစား အစာျဖစ္ျပီး beef , lamb , mutton ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသားကို ေရြးခ်ယ္ ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ အိုင္းရစ္လူမ်ဳိး အမ်ားစုကေတာ႕ lamb or mutton ကို ပဲ အသံုးမ်ားပါတယ္။ Irish American ေတြကေတာ႕ အမဲသားကို အစားထိုးျပီး စားၾကေလ႕ရိွပါတယ္။ လြယ္ရာ ၀ယ္ျပီး တြယ္ၾကပံုပါပဲ။
အသံုးျပဳ တာမ်ားတဲ႕ အသားေနရာေတြ ကေတာ႕ neckbones ၊ shanks ေတြျဖစ္ပါတယ္။ အသီးအႏွံေတြကေတာ႕ onion , carrot , celery , potato , turnip , parsnip စတဲ႕ root vegs ေတြကို ပံုစံ လွေအာင္ လီွးျပီး ထည္႕ၾကပါတယ္။
ပထမဆံုး အသားတံုးေတြကို ျပဳတ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္ onion ကို sautéed ထိုး ျပီး flour ဂ်ဳံပက္ထားလိုက္တယ္။ ( ေနာက္မွ Roux ထိုး ရင္လည္း ရတယ္ ) ဂ်ဳံ အေရာင္ေျပာင္းျပီးဆိုရင္ သင္႕တင္႕တဲ႕ stock ေရ (အသား ျပဳတ္ထားတဲ႕ အရည္ ထည္႕လည္းရပါတယ္ ) ပမာဏ ထည္႕ျပီး ျပဳတ္ထားတဲ႕ အသားေတြ နဲ႕ က်န္တဲ႕ အသီးအရြက္ေတြ ထည္႕ျပီး မီးေအးေအးနဲ႕ တည္ထားရုံပါပဲ။ တခ်ဳိ႕က brown sauce နည္းနည္း ထည္႕ျပီးစားေလ႕ရိွတယ္။ ေနာက္ barley ကိုထည္႕ျပီး စားေလ႕လည္း ရိွပါတယ္။
No comments:
Post a Comment
ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။