ပါစတာ pasta ဆိုတာ paste ပါစတီ ဆိုတဲ႕ အီတလီစကားက ဆင္းသက္လာတဲ႕ အီတလီ ရိုးရာ အစားအစာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပါစတာကို အဓိကအားျဖင္႕ durum wheat flour ( Semolina ) စမိုလီနာ ဂ်ဳံနဲ႕ ေရ ေရာျပီး လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥ ကေတာ႕ optional လို႕ ေျပာရမွာပါ။ ပါစတာ အမ်ဳိးအစားေပါင္း ေျမာက္ျမားစြာရိွတဲ႕ အထဲက Spaghetti and Macaroni စပါဂတီနဲ႕ မိုက္ခရိုးနီ ပါစတာ ေတြ ကလူသိမ်ားတယ္။ ပါစတာထုတ္လုပ္သူေတြနဲ႕ ေနရာ ေဒသ အေပၚမူတည္ျပီး ပါစတာနာမည္ေတြ အမ်ဳိးအစား ကြဲျပား ႏိုင္ပါတယ္။ ပါစတာ ပံုသ႑န္ေတြကလည္း ခပ္ဆင္ဆင္ဆိုေတာ႕ နာမည္ မွတ္ရခက္ပါတယ္။ ပါစတာ ပံုသ႑န္ေတြဟာ မုန္႕တီလို ၊ နန္းရွည္လို က်ေနာ္တို႕ မ်က္စိထဲမွာ ျမင္ေနေပမဲ႕ နက္ခ္တိုင္ လိုပါစတာ၊ ပိုက္လို ပါစတာ၊ နန္းျပားလို ပါစတာ၊ ေခါင္းေလာင္းပံုစံ ပါစတာ၊ လိပ္ခံုးပံုစံပါစတာ၊ ပန္းပြင္႕လိပ္ျပာပံုစံ ပါစတာ စသည္ျဖင္႕ အမ်ဳိးမ်ဳိးေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။ ပါစတာပံုသ႑န္ကို ၾကည္႕မယ္ဆိုရင္လည္း အတုိ နဲ႕ အရွည္ ၊ အခံုးအခြက္ နဲ႕ အေခါင္းေပါက္ ပံုစံေတြကိုအဓိက ထားေတြ႕ရမွာပါ။ ေနာက္ ပါစတာ အသားကို dried pasta နဲ႕ fresh pasta လို႕ ခြဲထားပါေသးတယ္။
ပါစတာေတြရဲ႕ ပံုစံေပၚမူတည္ျပီး ေဆာစ္႕ sause ေတြ ပမာဏ အနည္းအမ်ား အက်ဲ အပစ္ ကစားေပးရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။ ခပ္ရွည္ရွည္ပါစတာေတြနဲ႕ ခပ္ပါးပါးပါစတာေတြကို ( oil, cream, tomato, etc..) ေဆာစ္႕ သင္႕တင္႕ရံုထည္႕ျပီး ေဆာစ္႕နဲ႕ ပါစတာ တြဲေနေအာင္ ခ်က္ေပးရပါမယ္ ။ဒါမွ ခက္ရင္း fork ထဲမွာ ေဆာစ္႕နဲ႕ ပါစတာ တြဲပါျပီး အရသာရိွရိွ လြယ္လြယ္ကူကူ စားလို႕ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ခပ္တိုတို နဲ႕ အေခါင္းေပါက္ပါတဲ႕ ပါစတာေတြကေတာ႕ အသား၊ အသီးအႏွံေတြနဲ႕တြဲခ်က္ရင္ ပိုလိုက္ဖက္ပါတယ္။ pasta အမ်ားစုကေတာ႕ cream sauce, tomato sauce, meat sauce ေတြနဲ႕ စားၾကတာမ်ားပါတယ္။ ဘယ္လိုစားခ်င္တယ္ ဆိုတာက ကိုယ္႕အခြင္႕အေရးဆိုေတာ႕ ကို ၾကိဳက္သလို မွာယူ ဒါမွမဟုတ္ ကိုယ္တိုင္စိတ္ၾကိဳက္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။
ေဆာစ္႕ sauce ေတြ၊ accompaniments တြဲဖက္ပါ၀င္ပစၥည္းေတြ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း ပါစတာ က ကြာလတီ quality မေကာင္းရင္၊ ပါစတာကို ေကာင္းေကာင္း မျပဳတ္တတ္ရင္ ထြက္လာတဲ႕ ပါစတာပြဲက စားလို႕ဘယ္လိုမွ ေကာင္းမွာ မဟုတ္ပါဘူး။
ေရ ၃ လီတာ 3 liters , 1 teaspoon of salt ဆား တစ္ဇြန္း ဟာ ပါစတာ ၂၅၀ ဂရမ္ ပါစတာ အတြက္လို႕ စံခ်ိန္ေပးထားပါတယ္။ ဆားေရ ပြက္တာနဲ႕ ပါစတာ ထည္႕ျပီး ပါစတာ ခရင္းနဲ႕ ေမႊေပးရပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ ပါစတာေတြ အခ်င္းခ်င္း ကက္သြားတတ္၊ လံုးသြားတတ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ခ်ိန္ကို အညြန္းအတိုင္း လိုက္နာရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ဒါေပမဲ႕ သူတို႕ေပးထားတဲ႕ အခ်ိန္ထက္ ၁ မိနစ္ ၂ မိနစ္ေလာက္ ေလွ်ာ႕ျပီး ျပဳတ္ၾကည္႕တာ ပိုေကာင္းတယ္လို႕ ေတြ႕ရပါတယ္။ျပဳတ္ခ်ိန္က မ်ားေသာအားျဖင္႕ ၁၂ မိနစ္နဲ႕ ၈ မိနစ္ၾကားမွာ ရိွပါတယ္။ ပါစတာ ခ်စ္သူေတြကေတာ႕ Al Dente အယ္လ္ဒန္ေတး လို႕ ေခၚတဲ႕ ပါစတာ ( ကၽြန္ေတာ္တို႕အတြက္ မက်က္ ေသးတဲ႕ )ကို ၾကိဳက္ၾကပါတယ္။
အလုပ္မ်ားတဲ႕ ဟိုတယ္ေတြ ၊ စားေသာက္ဆိုင္ေတြကေတာ႕ ပါစတာကို ၾကိဳျပဳတ္ထားတတ္ပါတယ္။ ျပန္ျပီးေတာ႕ အပူျပန္ေပးမယ္ဆိုရင္ လည္း သတိထားရပါတယ္။ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ႕ ေရထဲ ပါစတာ ကို ခဏ ဆိုရံုေလး ထည္႕ျပီး ခ်က္ေနတဲ႕ ေဆာစ္႕ထဲ ေလာင္းထည္႕တာ ပိုျပီး လြယ္ကူပါတယ္။
ပါစတာၾကိဳက္တတ္တဲ႕သူေတြ ေဆာင္ထားသင္႕တာကေတာ႕
- dried pasta of various shapes and sizes
- packages of fresh lasagne sheets, ravioli, gnocchi,etc
- extra-virgin, virgin and light olive oil
- red wine, white wine and balsamic vinegar
- parmesan, pepato and romano cheese
- bacon, prosciutto and pancetta
- egg
- capers, caperberries
- black and green olives
- anchovies
- fresh lemons
- sun-dried and semi-dried tomatos
- canned sardines, canned tuna, canned salmon
- canned tomatoes, canned tomato puree,canned tomato paste
- good quality bottled tomato pasta sauce
- canned or bottled artichoke hearts
- pine nuts, almonds
- fresh herbs such as oregano, basil, thyme, etc
- garlic, chillies and onion
- fresh salad leaves
ျဖစ္ပါတယ္။ အဲ႕ဒါေတြ ရိွရင္ ပါစတာတစ္ပြဲ အလြယ္တကူ ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေတြ ရိွရမယ္လို႕ေတာ႕ ကံေသကံမ မေျပာရဲပါဘူး။
လူသိမ်ားတဲ႕ ပါစတာ နာမည္ေတြကေတာ႕
- angel hair ( capelli d'angelo) : small, circular nests of a very fine, delicate pasta.
- bow ties( farfalle): also known as butterflies: solid and dense with a frilled edge.
- bucatini( tubular spaghetti): long and hollow like a straw, know as perciatelli in Sicily.
- curly lasagne( papperdelle or lasangette): long strips of wide, flat pasta with a scalloped edge.
- elbow macaroni( chifferi): short, small, curved, hollow shape
- fettuccine: ribbon pasta slightly wider than tagliolini and thinner than tagliatelle.
- fettuccine, spinach: green component in the classic paglia e fieno, "straw and hay" pasta.
- gnocchi: dumplings usually made of potato or semolina: can be boiled , baked or fried
- linguine: known as flat spaghetti or little tongues because of its shape
- macaroni: generic name for a wide variety of short and thick hollow pasta.
- orecchiette ( little ears) : originally a homemade specialty from Puglia, has a soft centre and chewy rim.
- penne: italian word for pen: short, straight macaroni cut on the diagonal, either smooth or grooved.Ziti are a fat penne and pennoni are a large variation.
- ravioli, agnolotti: small pasta cases enclosing a savoury or sweet filling.
- rigatoni: large, wide chewy macaroni, usually ridged on the surface.
- risoni: regional name for a rice-shaped pastina( tiny pasta) similar to orzo, stelline and fedelini.
- shells, sarge( conchiglie grandi) and small ( conchiglie): named because they look like conch shells: oblong shape pinched at the ends, available in both grooved and smooth varieties and in many sizes.
- spaghetti: the shape that comes to mind when pasta is mentioned: "little strands" originally from Naples. Spaghettini is a thin version and vermicelli thinner still.
- spirals, large( fusilli ) and small ( fusillini ): corkscrew or spiral-shaped short pasta: a longer variation is called fusilli lunghi: rotini are a wider, shorter, fatter corkscrew.
- tagliatelle: a long ribbon pasta about 8mm in width, sometimes sold in nests resembling egg noodles
- tortellini: a pasta ripieni ( stuffed pasta) similar to ravioli but made in the shape of a ring or small cap.
Ref :The Australasian women's weekly
No comments:
Post a Comment
ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။