Tuesday, March 23, 2010

ကၽြန္ေတာ္ ႏွင္႕ cheese မ်ား

cheese ဟာ ႏြား cow ၊ ကၽြဲ buffalo ၊ သိုး sheep ၊ ဆိတ္ goat တို႕ရဲ႕ ႏို႕ရည္မွ တဆင္႕ ၿပဳလုပ္ထားၿခင္းၿဖစ္ပါတယ္။ ထုက္လုပ္တဲ႕ႏိုင္ငံ နဲ႕ ထုက္လုပ္သူအေပၚမူတည္ၿပီး cheese ရဲ႕ ပံုသ႑န္ ၊ အနံ႕အရသာ ၊ ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္။ ႏြားႏို႕ကို  vinegar ၊ lemon juice  စတဲ႕ အက္စစ္ တမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႕ ေရာလိုက္ရင္ ခဲသြားတတ္ေလ။ အဲ႕ဒါက cheese ရဲ႕ အေၿခခံသေဘာပဲ။ ဥပမာ အိႏၵိယ India မွာ paneer cheese ေပါ႕။ သူ႕ကို ႏြားႏို႕ vinegar နဲ႕ lemon juice တုိ႕ကို အဓိက ထားၿပီး လုပ္သြားတာပဲ။ အမ်ားစု ကေတာ႕ lactic acid  ေခၚ milk acid နဲ႕လုပ္တယ္လို႕ ဆရာခုိ ေၿပာတာ ၾကားဖူးပါတယ္။
အသံုးမ်ားတဲ႕ cheese ေတြကို ခ်ေရးၾကည္႕ပါအံုးမယ္။
  1. parmesan cheese ( Italy )
  2. mozzarella cheese ( Italy )
  3. paneer cheese ( made in အိႏိၵယ နဲ႕ middle east)
  4. bel paese cheese ( Italy )
  5. gorgonzola cheese ( Italy ကပဲ။ ႏြား cow သိုး sheep ႏို႕ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးက လုပ္တယ္။ blue cheese လို႕လဲ ေခၚတတ္တယ္။ )
  6. pacorino cheese ( သူက သိုး sheep ႏို႕နဲ႕လုပ္တာ အီတလီကထုတ္တယ္။ )
  7. cheddar cheese ( England ကဗ်ာ )
  8. mascarpone cheese ( သူလည္း Italy ကပဲ tiramisu cake ကိုလုပ္တဲ႕ cheese ။ )
  9. fetta cheese ( Greece က )
  10. ricotta cheese ( Italy က )
  11. labneh ( middle east ကထုတ္တယ္ဗ်ာ၊ မသိရင္ ဒိန္ခ်ဥ္ yogurt ပဲ ) း)
  12. taleggio ( အီတလီပဲ )
ကဲ ေနာက္မွ ထပ္ေရးမယ္. ခုေတာ႕ သတိရသေလာက္ နဲ႕ ရွာလို႕ရသေလာက္ပဲ။   
ဆရာ ခုိ... ကၽြန္ေတာ္ ဦးသြားၿပီေနာ ဟဲဟဲ

No comments:

Post a Comment

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။