Tuesday, June 1, 2010

ကၽြန္ေတာ္ႏွင္႕ Lasagna

meat lasagna
လဇားညား lasagna လို႕ေခၚပါတယ္။ Italian ရိုးရာ စားစရာတမ်ဳိးပါ။ Greek > Romans ကေန ဆင္းသက္လာတယ္လို႕ လည္း သိရပါတယ္။ pasta ၿပားေတြၾကားထဲကို bolognese sauce, white sauce, tomato sauce , cheese စတာေတြကို တလႊာၿပီး တလႊာ စိတ္ၾကိဳက္ထည္႕ ၿပီး အထပ္ ထပ္ေလးေတြ လုပ္ထားတာကို ေခၚပါတယ္။ meat lasagna နဲ႕ veg lasagna ဆိုၿပီး အဓီက ႏွစ္မ်ဳိးခြဲလိုက္မယ္ဗ်ာ။ meat lasagna ကို အရင္ လုပ္ၾကရေအာင္။ ပထမဦးဆံုး lasagna pasta sheet ကိုအရင္ ေရေႏြးပြတ္ပြတ္ဆူထဲမွာ ၿပဳတ္ရပါမယ္။ pasta အမ်ားစုဟာ 8 > 12 minutes ေလာက္ပဲၾကာတတ္ပါတယ္။ Italian ဆိုရင္ေတာ႕ al dente ပဲစားၾကတယ္။ pasta ေပ်ာ႕ေတာ႕ ေပ်ာ႕ေနရမယ္ over cook မဟုတ္ဘူးေပါ႕။ စားလုိက္ရင္ ဆက္ေတာင္႕ဆက္ေတာင္႕ ေလးၿဖစ္ေနရမယ္။ အလယ္မွာ အမ်ဥ္တန္းမာမာ ေလး က်န္ရင္ al dente လို႕ေခၚလို႕ရတယ္။ non italian ေတြကေတာ႕ ၾကိဳက္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ကဲ lasagna ကို ဆက္ၾကအံုးစို႕။
pasta ရၿပီ ဆိုရင္ ေရေအးေအး ထဲမွာ စိမ္ၿပီး ေအးေအာင္ထားပါ။ ေရစစ္ပါ။  bolognese sauce, white sauce , Parmesan & mozzarella cheese ေတြကို အဆင္သင္႕ ယူထား။ ေရစစ္ထားတဲ႕ pasta ၿပားကို ကိုထည္႕ခ်င္တဲ႕ dish or mold ေပၚကို ခ်ပါ။ bolognese sauce , white sauce , mozzarella cheese ကို တလႊာခ်င္းထည္႕သြားပါ။ ဤကဲ႕သို႕ စိတ္ၾကိဳက္အၿမင္႕ရသည္႕အထိသြားပါ။ လက္သံုးလံုး ေလာက္ေတာ႕ ထူ တတ္သည္။ း) ေနာက္ဆံုး အဆင္႕ ၿပီးလွ်င္ parmesan cheese ေလးကိုပါ အေပၚ၌ ၿဖဴးေပးလိုက္ပါ။ ( ခ်က္ခ်င္း မစားခ်င္လွ်င္ အေအးခံ၍ chiller ထဲ ထည္႕သိမ္းထားႏိုင္သည္။ ) serve လုပ္လွ်င္ oven ထဲ ထည္႕ cheese အရည္ေပ်ာ္ၿပီး ေ၇ႊအိုေရာင္ ရလွ်င္ ရၿပီ။ veg lasagna လည္း အတူတူပါပဲ။ စိတ္ၾကိုက္ အသီး အရြက္ေတြ ထည္႕ ၊ ၿပီး oven ထဲမွာ bake ရတာပါပဲ။
photo from google.

3 comments:

  1. ကိုယ္တိုင္ လုပ္ထားတာလားလို႔......
    စားခ်င္သည္.... ပို႔ေပးလိုက္ပါ......... :P

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္စရာေလး ပါဗ်ာ

    ReplyDelete

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။