ႀကံဳတုန္း ဟိုတယ္ေတြမွာ စားတဲ့အခါ
ဘယ္လိုစနစ္႐ွိတယ္ဆိုတာကို ေျပာျပခ်င္ပါေသးတယ္။ ပထမဆံုး သိရမွာကေတာ့
ကိုယ္ကထိုင္ေနၿပီး စားပဲြထိုးေတြက စားစရာေတြ လာခ်ေပးၿပီး စားရတာနဲ႕
ကိုယ့္ဘာသာထၿပီး စားစရာေတြကို ကိုယ္တုိင္ယူစားရတာဆိုၿပီး
ႏွစ္မ်ိဳးကဲြပါတယ္၊ ထိုင္ေနၿပီး အစားေတြ လာခ်ေပးတာကို စားရတာကိုေတာ့
ဆစ္ေဒါင္း (Sit-down) လို႕ေခၚပါတယ္၊ ထိုင္စားေပါ့။ ထၿပီး
ကိုယ့္ဘာသာယူစားရတာကိုေတာ့ ဘူေဖး (Buffet) လို႕ေခၚပါတယ္။ ျပင္သစ္စကားက
လာတာမို႕လို႕ အဂၤလိပ္လိုစာလံုးက ဘယ္လိုပဲေပါင္းထား၊ ေပါင္းထား ျပင္သစ္
အသံထြက္နဲ႕ ဘူေဖးလို႕ပဲ အသံထြက္ပါတယ္။ ဘူေဖးကေတာ့ အေနာက္တိုင္း၊
အေ႐ွ႕တိုင္း၊ ဂ်ပန္ ဆိုၿပီး ဘူေဖးမ်ိဳးစံု႐ွိပါတယ္၊ အစားအေသာက္ေတြကို
စီခ်ထားၿပီး ကိုယ္စားခ်င္တာ ယူစားရပါတယ္။
အဲဒီလို စားခ်င္တာ ယူစားရတယ္ဆိုေပမယ့္လို႕လည္း အေနာက္တိုင္းဘူေဖးေရာက္ေတာ့
စားတဲ့ စနစ္ေလး႐ွိေသးတယ္။ ပထမဆံုး ဆြပ္(ပ္) (Soup) လို႕ေခၚတဲ့
ဟင္းခ်ိဳရည္တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ေသာက္ တယ္၊ အဲဒီအခ်ိန္မွာ
ေပါင္မုန္႕တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ ေထာပတ္ကိုေတာ့ စားလို႕ရတယ္၊ ၿပီးေတာ့မွ
အ႐ြက္ေတြ ဒါမွမဟုတ္ ငါး၊ ပုဇြန္၊ အသားေအး (Cold meat) နဲ႕လုပ္ထားတဲ့အသုပ္
ဆလပ္ (Salad) တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ကို စားေလ့႐ွိတယ္။ ခ်က္ထားတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ
ဒီအတိုင္းနယ္ၿပီး သုပ္ထားတာကို ေခၚတာပါ။ ဆလပ္ဆိုတာက ျမန္မာအေခၚ ဆလပ္႐ြက္ကို
ဆိုလိုတာမဟုတ္ဘူး၊ ဆလပ္႐ြက္ကိုေတာ့ အဂၤလိပ္လို (Lettuce) လို႕
စားလံုးေပါင္းၿပီး လက္တစ္(စ္) လို႕ အသံထြက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့မွ ဟင္းေတြ၊
အသားေတြ၊ (Cooked meat) ကိုစားရပါတယ္၊ ေနာက္ဆံုးေရာက္ေတာ့ အခ်ိဳပဲြလို႕
အၾကမ္းဘာသာျပန္တဲ့ ဒီဆတ္ (Dessert) ကိုစားရပါတယ္။ ဒီဆတ္လို႕ အသံထြက္ေတာ့
ကြ်န္ေတာ့္သားေျပာတာကို အၿမဲသတိရပါတယ္၊ သူက အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာေက်ာင္း
(International School) ကဆိုေတာ့ အေမရိကန္သံ ေပါက္တာေပါ့။ ကြ်န္ေတာ္က
ဒဲဆတ္လို႕အသံထြက္လိုက္ရင္ "အေဖ ဒဲဆတ္ (Desert) ဆိုတာက သဲကႏၱာရ ကိုေခၚတာ။
အခ်ိဳပဲြက ဒီဆတ္ (Dessert) ေလ" လို႕ေျပာေလ့႐ွိပါတယ္။ အဂၤလိပ္စကား
အသံထြက္ေလးေတြ အေရးပါတဲ့အေၾကာင္း ႀကံဳလို႕ ေျပာရ တာပါ။ စားတဲ့အေၾကာင္း
ျပန္ေျပာရရင္ ဒီဆတ္ အခ်ိဳပဲြလို႕ေျပာလိုက္ရင္ တကယ္ခ်ိဳတဲ့ ေရခဲမုန္႕၊
ကိတ္မုန္႕ေတြ ပါသလို အခ်ိဳမုန္႕ မဟုတ္တဲ့ အသီး၊ ခ်ီးစ္ (Cheese) ေတြလည္း
ပါပါတယ္။ ဒီဆတ္မွာ ႀကိဳက္ရာစားေပါ့။ ခ်ီးစ္ကိုေတာ့
ဘီစကစ္ျပားေလးေတြနဲ႕ကပ္ၿပီး စားေလ့႐ွိပါတယ္။ ဒါ အဂၤလိပ္ အက်င့္ပါ၊
ျပင္သစ္ေတြကေတာ့ ခ်ီးစ္ေတြကို တစ္တံုးၿပီးတစ္တံုး ဘာနဲ႕မွမတဲြဘဲ ဒီတိုင္း
စားေလ့ ႐ွိပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိုဳပဲြေတြ စားၿပီးေတာ့မွ ေကာ္ဖီေသာက္ေလ့႐ွိပါတယ္။
ဒါ အေနာက္တိုင္း ဘူေဖး စားနည္းကို ေျပာျပေနတာပါ။ ကြ်န္ေတာ္ အရင္တစ္ႏွစ္က
အေမရိကန္ အသည္းေရာဂါ အစည္းအေဝးမွာ တ႐ုတ္ျပည္က ဆရာဝန္တစ္စုနဲ႕ေတြ႕ပါတယ္၊
အဂၤလိပ္စကား လံုးဝ မေျပာတတ္ သေလာက္ပဲ။ အုပ္စုလိုက္ႀကီး အစည္းအေဝး
လာတက္ၾကတာ၊ ဘူေဖး ဒင္နာစားေတာ့ စစခ်င္းကို ကိတ္မုန္႕ႀကီး
ပန္းကန္ထဲထည့္ယူလာၿပီး စားေတာ့တာပဲ၊ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ နည္းစနစ္ေတြကို
နားမလည္တာေပါ့ေလ။ ကိုယ့္ဘာသာ စားခ်င္သလိုစားလည္း ရတာပဲဆိုေပမယ့္လို႕
လူေတြနဲ႕ ေပါင္းသင္းဆက္ဆံၿပီး ေနရတာဆိုေတာ့ သူ႕ပတ္ဝန္းက်င္နဲ႕အညီ ျမန္မာေတြ
လိုက္နာ က်င့္ႀကံေနႏိုင္ ေအာင္လို႕ ကြ်န္ေတာ္ အေတြ႕အႀကံဳေတြ
ကိုေျပာျပေနတာပါ။
ဘူေဖးအေၾကာင္း ေျပာၿပီးေတာ့ ဆစ္ေဒါင္း (Sit-down)
စားတဲ့ အေၾကာင္းဆက္ေျပာပါမယ္။ ဆစ္ေဒါင္းစားမယ္ဆိုရင္ ဟိုတယ္ စားပြဲထိုးက
လာေမးမယ္၊ ဒါမွမဟုတ္ အစားအေသာက္စာရင္း ကဒ္ျပားကို ထိုးေပးပါလိမ့္မယ္၊
အဲဒါကို မီႏူးကဒ္ (Menu card) လို႕ ေခၚပါတယ္၊ မီႏူးကဒ္ထဲမွာမွ
ႏွစ္မ်ိဳးေတြ႕ပါလိမ့္မယ္၊ တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ဆက္မီႏူး (ွSet menu) လို႕
ေခၚပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ စားေသာက္ဆိုင္က တစ္ခါတည္း စီစဥ္ထားတာပါ။ ဘာၿပီး
ဘာစားမယ္ ဆိုၿပီး ေရးၿပီးသား၊ အသား ဒါမွမဟုတ္ ငါး ဒီလိုပဲ ကြာႏိုင္တယ္။
က်န္တာက သူတို႕ စီစဥ္ၿပီးသား။ ဒါေၾကာင့္
Set လုပ္ၿပီးသား မို႕လို႕ Set menu လို႕
ေခၚတာေပါ့။ မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ Set menu ေတြဟာ ေစ်းသက္သာ ေအာင္
စီစဥ္ထားပါတယ္။ အဲဒီလို စီစဥ္ၿပီးသား ဆက္မီႏူးကို မႀကိဳက္ဘူးဆိုရင္ေတာ့
ကဒ္ျပားထဲမွာ ပါတဲ့ စားစရာေတြထဲက ႀကိဳက္တာကို ေရြးၿပီးမွ မွာစားရပါမယ္။
အဲလို ကဒ္ျပားထဲက ႀကိဳက္ရာ ေရြးၿပီး မွာစားတာကို အလာကဒ္ (A L) လို႕
ေခၚပါတယ္။ ျပင္သစ္စကားပါ ကဒ္ျပားအတိုင္း မွာစားတာလို႕ အႀကမ္းဖ်ဥ္း
ေျပာရမွာေပါ့။ ကြၽန္ေတာ့္မိတ္ေဆြ တစ္ေယာက္က ခပ္ေနာက္ေနာက္နဲ႕
“ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ ဟိုတယ္ႀကီးေတြမွာ သူမ်ား ေကြၽးလို႕ လိုက္စားရင္
ကဒ္ျပားေလးထဲကအတိုင္း ႀကိဳက္တာ ေရြးစားပါတယ္။ (ဗ ဴေ ဃေမအန) လို႕
ေျပာလိုက္ရင္ တိုက္႐ိုက္အဂၤလိပ္လို အသံထြက္ ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့
အလကဒ္တီးလို႕ျဖစ္ေနေတာ့ ဗမာလို အလကားကဒ္တီးလို႕ပဲ ေတြးလိုက္ခ်င္ ေတာ့တယ္။
သူမ်ားေကြ်းတာ လိုက္စားေနရလို႕ေလ” လို႕ ဟာသေလးေႏွာၿပီး ေျပာပါတယ္။
ေရးေတာ့အမွန္ ဖတ္ေတာ့အသံဆိုတဲ့သေဘာေပါ့။
စားေသာက္ဆိုင္
ရက္စထေရာ(တ္)ရင့္ ေရာက္လို႕ အစားစားမယ္ဆိုတိုင္း အဲဒီ မီႏူးကဒ္ျပားႀကီး
လာမွာကို ေၾကာက္ရတဲ့ ဘဝကို ျပန္ေျပာင္းသတိရပါတယ္။ ဆရာဝန္ေပါက္စ၊
အေတြ႕အႀကံဳလည္းမရွိ၊ ႏိုင္ငံျခားသားနဲ႕ သြားစားရင္ အဆိုးဆံုးပဲ။
စားေသာက္ဆုိင္က မီႏူးကဒ္ႀကီးလာရင္ ဘယ္ကစလုိ႕ ဘယ္လိုၾကည့္ရမယ္၊
ဘာကိုမွာရမယ္ဆိုတာကို မသိဘူး။ အလြယ္ဆံုးကေတာ့ မ်က္စိမွိတ္ၿပီး ဆက္မီႏူး
(ွနအ ာနညက) ပဲစားမယ္လို႕ ေျပာလိုက္တာ အလြယ္ဆံုးပါပဲ။ မႏွစ္က
စကၤာပူသြားတုန္းက မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္က ထမင္းစားဖိတ္လို႕
စားေသာက္ဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာ ေန႕လည္စာစားၾကတယ္။ ကေမၻာဒီယားက ဆရာဝန္မ အငယ္ေလး
တစ္ေယာက္လည္းပါတယ္၊ ထံုးစံအတုိင္း မီႏူးကဒ္လည္းထိုးေပးေရာ
ကေမၻာဒီးယားသူေလးဟာ ၿပံဳးၿပီး ေခါင္းပဲရမ္းတယ္၊ ဘာမွလည္း သိပံုမေပၚ၊
ကိုယ္ခ်င္းစာမိပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ မီးႏူးကဒ္က ေန မွာစားဖို႕ဆိုတာက အေျခခံအခ်က္
အလက္ကို နားလည္ထားရင္ေတာ့ မွာရတာ သိပ္မခဲယဥ္း ပါဘူး၊
အေနာက္တိုင္းအစားအေသာက္ ေကြ်းတဲ့စနစ္မွာ ေပါင္မုန္႕နဲ႕ေထာပတ္ကို မွာစရာ
မလိုပါ ဘူး။ အလယ္ေခါင္မွာ ေပါင္မုန္႕စံုပါတဲ့ (ႀမနေိ အမေပ) လို႕ေခၚတဲ့ခြက္
ဒါမွမဟုတ္ ျခင္းေလးတစ္ခု လာခ်ပါမယ္၊ အဲဒီကေန ႀကိဳက္သလို ယူစားပါ။
မီးႏူးကဒ္ထဲက ၾကည့္ၿပီးမွာရင္ေတာ့ ပထမဆံုး ဟင္းရည္ (ွသကစ) တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို
ေ႐ြးရပါမယ္၊ ၿပီးေတာ့မွ အစပ်ိဳးစားတဲ့ဟာ စတတ္တာ (ွအေမအနမ) လို႕လည္း
တစ္ခ်ိဳ႕ဆိုင္မွာေခၚတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္လည္း ဟိုတယ္ႀကီးေတြမွာ (ဗစစနအငဖနမ)
လို႕ေရးတယ္၊ စားေကာင္းေအာင္ ႀကိဳစားတဲ့ဟာေပါ့။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အ႐ြက္၊
အသီး၊ အသားေအး (ဃသူိ ာနေအ) ေတြပဲပါ ပါတယ္၊ အဲဒီက တစ္ခုေ႐ြး၊ ၿပီးေတာ့မွ
အဓိက စားမယ့္ဟင္း၊ သူတို႕ မီႏူးကဒ္မွာေတာ့ (ၾေငည ိင့်)၊ ဒါမွမဟုတ္ (ၾေငည
ခသကမ်န) တနည္းနည္းေခၚတယ္။ အဲဒီမွာ ဘယ္လိုပဲေရးထား ထား အဓိကကေတာ့ ဝက္၊ အမဲ၊
သိုး၊ ငါး၊ ဒီ ေလးမ်ိဳးထဲက တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ေ႐ြးရပါမယ္။ အဓိက က ဒါပါပဲ။
အားလံုးစားၿပီးမွ ဒီဆတ္ (ီန််နမအ) ထဲက ႀကိဳက္ရာေ႐ြးၿပီးေတာ့ ေကာ္ဖီ၊
လၻက္ရည္ေပါ့။ ဒီလိုေျပာတာက (၃)မ်ိဳး အစာ (၃ ခသကမ်န ာနေူ) ေပါ့။ ဒါေပမယ့္
ကြ်န္ေတာ္ ေတြ႕ရတာက အာ႐ွ တိုက္သားေတြ အမ်ားစုက အဲဒီလို
အကုန္မွာစားေလ့မ႐ွိဘူး။ (၃)မ်ိဳးလံုး ဟိုတယ္မွာ မွာစားရင္ ေဒၚလာ (၅ဝ)ေက်ာ္
က်သြားမွာေပါ့။ အဲဒီေတာ့ မိန္း (ၾေငည) တစ္ခုပဲ မွာတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေပါင္မုန္႕
ေထာပတ္နဲ႕စားလိုက္ၿပီး ေသာက္စရာတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ေသာက္လိုက္ေတာ့
ၿပီးသြားေရာေပါ့။ ဟိုတယ္မွာ ဖိတ္ေကြ်းတာပဲဆိုၿပီး အလိုက္မသိဆြတ္ (ွသကစ)
ေရာ၊ စတတ္တာ (ွအေမအနမ) ေရာ၊ မိန္း အသား၊ ငါးေတြမွာ၊ ဒီဆတ္စား၊
ေကာ္ဖီေသာက္ဆိုရင္ ထမင္းဖိတ္ေကြ်းတဲ့လူက မ်က္လံုးျပဴးၿပီး ဘာမွ
စားဝင္ေတာ့မွာ မဟုတ္ဘူး။ ေနာင္လည္း ကိုယ့္ကိုဘယ္ေတာ့မွ ဖိတ္ေကြ်းမွာ
မဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္က သိပ္အစားမႀကီးဘူးဆိုရင္ စတတ္တာ၊
အပီတိုက္ဆာ၊ တစ္မ်ိဳးပဲမွာ၊ အလကားရတဲ့ ေပါင္မုန္႕နဲ႕ေထာပတ္ကိုစား၊
အစားမ်ားမ်ား စားတတ္ရင္ ဝက္၊ သိုး၊ အမဲ၊ ငါးထဲက မိန္းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးမွာ၊
ေပါင္မုန္႕၊ ေထာပတ္၊ အဝစား၊ ေပါင္မုန္႕ကုန္သြားလည္း ႀကိဳက္သေလာက္ အလကား
ထပ္မွာလို႕ရတယ္၊ စားသာစား၊ ဗိုက္ျပည့္ေအာင္ စားေပေတာ့။
ဒီေလာက္သိထားၿပီဆိုရင္ ဟိုတယ္မွာ ဘူေဖးပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဆစ္ေဒါင္းပဲျဖစ္ျဖစ္ ဆက္မီႏူးပဲလာ လာ၊ အလာကဒ္ပဲလာလာ ျမန္မာေတြ စားတတ္ၿပီထင္ပါရဲ႕။
credit to http://www.khinmaungwin-liver.com/index.php?option=com_content&view=article&id=263:2010-07-07-10-17-24&catid=21:2010-01-07-03-35-07&Itemid=32
ကိုေမာင်ငယ္ ကျေနပ်နိုင်ပါေစဗျာ။
ကြင္းထဲက စာေတြကိုဖတ္လို့မရဘူးရွင့္။ မွန္းဖတ္သြားရတယ္။ ဘာပဲၿဖစ္ၿဖစ္ ဗဟုသုတရလို့ေက်းဇူးပါ။
ReplyDeleteစားတတ္သြားပါျပီ ညီေရ....။တခါေလာက္ ေခၚေကၽြးေနာ္။
ReplyDelete>>khin>> အားေပးတာ ေက်းဇူးပါဗ်ာ။ က်ေနာ္လည္း ကြင္းထဲက စာေတြ ဖတ္မရဘူး။ ဟီးးး
ReplyDelete>> ko chan >>> ကိုခ်မ္း ေရ ဆံုခ်င္ပါတယ္ဗ်ာ။ ဟဲဟဲ
စာနဲ႔ေတာ့စားတ္ၿပီ... ကြင္းထဲက စာေတြ က ဘို လို ေရးထားတာလား..
ReplyDelete>>ngu wah >> ဂ်ီးေဒါ္ ေရ သားလည္း ဖတ္တတ္ပါဘူးဆိုမွ ။ ;)
ReplyDeleteThis post is very informatic, I haven't tried Western Buffet but sure I won't like according to your information. Thanks
ReplyDelete