Thursday, January 5, 2012

Foie gras

အဆီဖုံးၿပီး ႀကီးေအာင္လုပ္ထားတဲ႔ ဘဲငန္းရဲ႕ အသည္းကုိ ခ်က္ျပဳတ္ထားသည့္ ဟင္းပြဲတစ္ခု

သံတမာန္ ဆုိင္ရာ သုိ႔မဟုတ္ စီးပြားေရး ဆုိင္ရာ အထူး ဧည့္ခံတဲ႔ ပြဲမ်ဳိးေတြမွာ ေကြ်းေမြး ေလ့ရွိတဲ႔ ျပင္သစ္ အစား အေသာက္ တစ္မ်ဳိး အေၾကာင္း ဗဟုသုတ အျဖစ္ ေျပာျပလုိပါတယ္။ အဲဒီ အစားအေသာက္ အမည္က ျပင္သစ္လုိ Foie gras လုိ႔ ေခၚၿပီး၊ “ဖြာဂရာ” လုိ႔ အသံထြက္ပါတယ္။ အဂၤလိပ္လုိ အဓိပၸါယ္ ဆုိရင္ေတာ့ Fat Liver (အဆီမ်ားတဲ႔ အသည္း) ျဖစ္ပါတယ္။ ဖြာဂရာ ဆုိတာ ဒ႑ာရီသဖြယ္ တြင္ရစ္ ေလာက္ေအာင္ ထင္ရွား ေက်ာ္ၾကားတဲ့ ျပင္သစ္ရုိးရာ အစား အေသာက္ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ သာမာန္ လူတစ္ေယာက္ အေနနဲ႔ေတာ့ ဒီအစား အေသာက္မ်ဳိးကုိ ႀကိဳက္ရင္ ႀကိဳက္မယ္၊ သုိ႔မဟုတ္ စက္ဆုပ္မယ္၊ သုိ႔မဟုတ္ ဘာမွန္း သိခ်င္မွလည္း သိႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဒီအစား အေသာက္ဟာ ရက္စက္ ၾကမ္းၾကဳပ္လွစြာ ျပဳလုပ္ ထားတဲ႔ အစား အေသာက္ ျဖစ္သလုိ၊ အလြန္မွ အရသာရွိတဲ႔ အစား အေသာက္ တစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

“ဖြာဂရာ” ဆုိတာ ဘဲငန္းရဲ႕ အသည္းကုိ ခ်က္ျပဳတ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ သာမာန္ ဘဲငန္းရဲ႕ အသည္း မဟုတ္ပါဖူး။ အဲဒီ “ဖြာဂရာ” လုပ္တဲ႔ ဘဲငန္းေတြရဲ႕ အသည္းကုိ ရဖုိ႔ဟာ ဘဲငန္းေတြရဲ႕ ဗုိက္ထဲ ေခ်ၿပီးသား အစာ တစ္မ်ဳိးကုိ ပုိက္ေတြ၊ ျပြန္ေတြနဲ႔ နင္းကန္ၿပီး အျပည့္အႏွက္ အတင္း ထုိးသြင္းရပါတယ္။ ဘဲငန္းေတြရဲ႕ အစာျပြန္ထဲ မွတဆင့္ အတင္း ဖိႏွိပ္ၿပီး အစာကုိ ထုိးသြင္းျခင္းျဖင့္ ဘဲငန္းေတြရဲ႕ အသည္းကုိ ေဖာင္းကား ေစၿပီး၊ အဆီမ်ား အမ်ားအျပား ဖုံးအုပ္ေစပါတယ္။ အသည္းေယာင္ အဆီဖုံး ေစတာမ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလုိ စီမံထားတဲ႔ ဘဲငန္းရဲ႕ အသည္းနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။
မိမိ အေနနဲ႔ ဆုိရင္ Foie gras ကုိ Main Dish လုိစားဖုိ႔ မႀကိဳက္ပါဖူး၊ အေတာ္အီပါတယ္။ Entrée အေနနဲ႔ စားရင္ေတာ့ အေတာ္ပါဘဲ။ ဝက္သား အဆီႀကိဳက္တဲ႔ လူဆုိရင္ေတာ့ Foie gras ကုိ ႀကိမ္းေသ ႀကိဳက္မွာပါ။ Foie gras ဟာ တုိဟူးလုိ ေပ်ာ့ေျပာင္းၿပီး၊ အေပၚယံက နည္းနည္းေလး မာဆတ္ဆတ္ ေနပါတယ္။ အဆီရဲ႕ အဆိမ္႔ အရသာနဲ႔ အသည္းရဲ႕ ခ်ဳိတဲ႔ အရသာတုိ႔ ေပၚလြင္ပါတယ္။ မိမိမွာ Foie gras ဆုိတာ ဘာလဲ သိေအာင္ရယ္၊ ဘယ္လုိ လုပ္ထားလဲ ဗဟုသုတ ရေအာင္ရယ္သာ ေရးလုိက္တာပါ၊ အခုေနာက္ပုိင္း ကုိယ္တုိင္ သက္သတ္လြတ္စား ေနလုိ႔ ဘယ္လုိ ပုံစံမ်ဳိး ခ်က္တာ ေကာင္းတယ္၊ ဘယ္ဆုိင္မွာ ရတယ္ ဆုိတာေတြေတာ့ ညြန္းမေပးခ်င္ ေတာ့ပါဖူး။

Ref :  http://www.aung.info/?p=1389

No comments:

Post a Comment

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။