Friday, February 10, 2012

စားတတ္လွ်င္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားသည့္ အမွ်င္ဓာတ္ပါ စားစရာ

ညေနခင္းျဖစ္၍ ေရႊဘုံသာလမ္း တစ္ေလွ်ာက္လူစည္ကားေန၏။ အေနာ္ရထာလမ္းႏွင့္ ေရႊဘုံသာ လမ္းေထာင့္ရွိ မီးပြဳိင့္ႏွင့္ မ်ားစြာ မေဝး ကြာလွေသာ အရပ္တြင္ ေညာင္ရမ္း ေဆးတုိက္တည္ရွိ၏။ ကဗ်ာဆရာ ေမာင္တုိင္ျပာသည္ ဓာတ္ခြဲခန္းမႉးဦးဥာဏ္အုန္းႏွင့္ ေတြ႕ ဆုံရန္ထုိေဆးတုိက္အတြင္းသုိ႔ ဝင္ သြား၏။ ေပတစ္ရာပတ္လည္က်ယ္ဝန္းေသာ ဓာတ္ခြဲခန္းသည္ ေလေအးစက္ အရွိန္ေၾကာင့္ ေအးျမေန၏။ ဓာတ္ခြဲ ခန္းမႉးဦးဥာဏ္အုန္းက ေမာင္တုိင္ျပာ အားဆီးႀကဳိႏႈတ္ဆက္လုိက္၏။ ''မဂၤလာပါ ကိုတုိင္ျပာ။ ဘယ္ကလွည့္လာသလဲ။ ထုိင္ပါဗ်'' ''ဦးဥာဏ္အုန္းဆီ တကူးတကလာတာ။ ေမာင္ေဒါန ဘယ္လုိေနလဲ'' ''ေမာင္ေဒါန သတင္းလာေမးတာကုိး။ ေမာင္ေဒါန အေျခအေန မေကာင္းဘူး။ သူက အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ေနတာ။ ေရာဂါကြၽမ္းေနၿပီ'' ''ဟာ-ဟုတ္လား။ သနားစရာဗ်ာ။ တစ္ေလာကလဲ အယ္ဒီတာ တစ္ေယာက္ အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ တယ္လုိ႔ၾကားတယ္။ ဒီေရာဂါက ျဖစ္တဲ့ဦးေရ မ်ားသားပဲေနာ္'' ''ဟုတ္တယ္ဗ်။ မ်ားတယ္။ အဆုတ္ကင္ဆာၿပီးရင္ ဒုတိယအမ်ားဆုံးပဲ'' ''ႀကဳိတင္ကာကြယ္ဖုိ႔ နည္းလမ္းေလးဘာေလး မရွိဘူးလား'' ''အမွ်င္ပါတဲ့ အစားအစာေတြ စားေပးရင္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့သြားႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသန အရ သိရတယ္။ ရာႏႈန္းျပည့္မကာ ကြယ္ေပမယ့္ ျဖစ္ဖုိ႔အလားအလာ ေတာ့ နည္းသြားတယ္'' ''ဟာ- ဟုတ္လား။ အေသး စိတ္ေျပာျပပါဦးဗ်ာ'' ''ဒီလုိဗ်။ British Medical Journal ဆုိတဲ့ နာမည္ႀကီးေဆး ပညာဂ်ာနယ္မွာ ဒီသုေတသန အေၾကာင္းပါလာတယ္ဗ်။ Imperial College London က သုေတသီေတြ ရဲ႕ အဆုိအရ တစ္ေန႔ကုိ အမွ်င္ပါတဲ့ အစားအစာ ဆယ္ဂရမ္စားတုိင္း စားတုိင္း အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ က ၁ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်သြား တယ္တဲ့။ အဲသလုိ ေျပာထားတယ္'' ''ဟုတ္ကဲ့ဆရာ'' ''ဒီသုေတသီေတြက အရင္က လုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသန ၂၅ ခုကုိျပန္ ၿပီးေလ့လာစိစစ္ခဲ့တယ္။ ေလ့လာ လုိက္ေတာ့ အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ကရတဲ့ အမွ်င္က သိပ္ မေကာင္းဘူး။ ကာကြယ္ရာမွာ မထိ ေရာက္ဘူး။ Cereal Fibre နဲ႔ Whole Grain ကရတဲ့ အမွ်င္ကမွ ပုိၿပီး ထိ ေရာက္တယ္တဲ့ဗ်'' ''ဒီလုိ အမွ်င္မ်ဳိးရေအာင္ ဘာစားရမလဲဗ်'' ''ေပါင္မုန္႔ညဳိရယ္၊ ဆန္လုံး ညဳိ ရယ္၊ ေကာက္ႏွံကရတဲ့ အစားအစာ ရယ္၊ ေကြကာအုတ္ရယ္၊ အဲဒါေတြ စားရမယ္။ ခုေခတ္ အစားအစာက ျပဳျပင္ထားတာေတြ မ်ားတယ္။ အမွ်င္ပါတာက မျပဳျပင္ဘဲ စီစဥ္တဲ့ အစားအစာမွာပုိပါတယ္။ ဥပမာ- Whole Grain Bread ေပါ့ဗ်ာ။ လြယ္ လြယ္ေျပာရရင္ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္းေပါ့။ ဂ်ဳံၾကမ္းနဲ႔ လုပ္တာေပါ့ဗ်ာ။ ခု ေခတ္ ေပါင္မုန္႔ေတြက ဂ်ဳံအႏုစားနဲ႔ လုပ္ထား ေတာ့ အမွ်င္ပါႏႈန္း နည္းေနတယ္ ဗ်'' ''ဟုတ္ကဲ့ဆရာ'' ''Imperial College မွာ Department of Epidemiology and Biostatistics ဆုိတဲ့ ဌာနရွိတယ္။ အဲဒီ ဌာနက ပါရဂူ Dagfinn Aune က ေျပာတယ္။ သူက ခု သုေတသန မွာ ေခါင္းေဆာင္တစ္ဦးဆုိပါေတာ့။ သူတုိ႔ေတြ႕တာက အစားအစာမွာ အမွ်င္ပါႏႈန္းနဲ႔ အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ ႏႈန္းက ဆက္စပ္မႈရွိတယ္တဲ့ဗ်'' ''အမွ်င္ပါေလေလ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းနည္းေလေလလုိ႔ ဆုိလုိတာ မဟုတ္လား'' ''ကုိတုိင္ျပာေျပာတာ မွန္တယ္။ အဲဒီအတုိင္းပါပဲ'' ''စာရင္းဇယားနဲ႔ ေျပာျပပါဦး ဗ်ာ'' ''တစ္ေန႔ကုိ Whole Grain ကို ဆယ္ဂရမ္စားေပးရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ ႏုိင္ေျခက ၂ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္း သြားတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္ဗ်'' ''သူတုိ႔ဆီမွာေရာ အူမႀကီး ကင္ဆာအျဖစ္မ်ားလား'' ''မ်ားတယ္ဗ်။ Cancer Research UK ဆုိတဲ့ အသင္းႀကီးရဲ႕ ေတြ႕ရွိခ်က္အရ ဘဝတစ္သက္တာ လုံးမွာ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခက ေယာက်္ားဆုိရင္ ၆.၉ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ မိန္းမဆုိရင္ ၅.၄ ရာခုိင္ႏႈန္းရွိတယ္။ တစ္နည္းေျပာရရင္ ေယာက်္ား ၁၄ ေယာက္မွာ တစ္ေယာက္၊ မိန္းမ ၁၉ ေယာက္မွာ တစ္ေယာက္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေတြရွိေနတယ္'' ''ဟာ- မ်ားသားပဲဗ်'' ''အမွ်င္ပါတဲ့ အစားအစာက တျခား ေကာင္းက်ဳိးေတြရွိေသးတယ္ ဗ်။ ကင္ဆာျဖစ္နုိင္ေျခနည္းတာ တစ္ခုတည္း မဟုတ္ေသးဘူး'' ''တျခားေကာင္းက်ဳိးဆုိတာ က ဘာေတြလဲဆရာ'' ''ႏွလုံးေရာဂါ၊ အမွတ္ ၂ အမ်ဳိး အစား ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဝ လြန္ေရာဂါစတဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏုိင္ ေျခလဲ နည္းေစတယ္။ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏႈန္းနည္းေတာ့ ေသဆုံးႏႈန္းလဲ နည္းသြားတာေပါ့ဗ်ာ'' ''ဟုတ္ကဲ့ဆရာ'' ''သူတုိ႔ဆီမွာကင္ဆာတုိက္ ဖ်က္ေရး ေစတနာ့ဝန္ထမ္း အသင္း ေတြရွိတယ္။ ဥပမာတစ္ခုေျပာရရင္ Beating Bowel Cancer ေပါ့ဗ်ာ။ အဲဒီ အသင္းႀကီးက အမႈေဆာင္အရာရွိခ်ဳပ္ ျဖစ္တဲ့ Mark Flannagan က ေျပာ တဲ့ ခုသုေတသနရဲ႕ ေတြ႕ရွိခ်က္ဟာ အသင္းႀကီးက ျပည္သူေတြကို ေပး တဲ့ လမ္းၫႊန္ခ်က္ အတုိင္းပါပဲတဲ့။ သေဘာက လမ္းၫႊန္ခ်က္ေတြကုိ သုေတသနက ထပ္ဆင့္ေထာက္ခံခဲ့ တဲ့သေဘာေပါ့ဗ်ာ။ အသင္းႀကီးက အမွ်င္ပါတဲ့ အစားအစာေတြ မ်ားမ်ား စားဖုိ႔ လမ္းၫႊန္ထားတယ္ဗ်'' ''စားရမွာေပါ့ဆရာ'' ''တစ္ခုေတာ့ရွိတယ္ဗ်။ ေနာက္ ထပ္သုုေတသနေတြေတာ့ လုိေသး တယ္'' ''ဘာအတြက္လဲဆရာ'' ''အမွ်င္အမ်ဳိးအစားေပါ့ဗ်ာ။ ခု ထက္ပုိၿပီး အမွ်င္အမ်ဳိးအစား အေၾကာင္း တိတိက်က် သိဖုိ႔လုိေသး တယ္။ အမွ်င္ဆုိတာကလဲ အမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိေနတာကိုး။ ၿပီးေတာ့စားရမယ့္ ပမာဏေပါ့ဗ်ာ။ ဒါကုိလဲ ပုိၿပီး တိတိ က်က် သိခ်င္ေသးတာဗ်'' ''ဟုတ္တာေပါ့ဆရာ။ တစ္ေန႔ ကုိ တစ္ပိႆာစားရမွာလား။ ႏွစ္ ပိႆာစားရမွာလား။ ဒါကုိလဲ တိတိ က်က် သိသင့္တယ္ဆရာ'' ''ဒါေပါ့ဗ်ာ။ ဒါေတြကို သိဖုိ႔ ေနာက္ထပ္သုေတသနေတြ ထပ္လုပ္ ၾကရဦးမွာဗ်'' ''လုပ္သင့္တာေပါ့ဆရာရယ္'' ''ယူေကမွာက အူမႀကီး ကင္ ဆာဟာ ဒုတိယ အျဖစ္အမ်ားဆုံး ကင္ဆာပဲ။ စာထဲမွာေတာ့ Second Biggest Cancer Killer လုိ႔ ေဖာ္ျပ ထားတယ္။ အူမႀကီးကင္ဆာထက္ မ်ားတာဆုိလုိ႔ အဆုတ္ကင္ဆာ တစ္ မ်ဳိးပဲရွိတယ္'' ''ဒါဆုိအူမႀကီးကင္ဆာက အေတာ္ဆုိးတာပဲ'' ''ဆုိးတာေပါ့ဗ်ာ။ ဒါေပမယ့္ အစားအစာစားတဲ့ေနရာမွာ ျပဳျပင္ လုိက္႐ုံနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့ က်သြားတယ္ဆုိတာ အားရစရာ ပဲဗ်။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ဒါက လူတုိင္း လုိက္နာႏုိင္တယ္ေလ။ သိပ္ၿပီး ခက္ခက္ခဲခဲ လုပ္ရတာမဟုတ္ဘူး ေလ'' ''ကြၽန္ေတာ္တုိ႔လဲ လုိက္နာ ႏုိင္ တာပဲ။ ဆန္လုံးညဳိစားရင္ အမွ်င္ရ တာပဲ'' ''ဒါေပါ့ဗ်ာ။ ဆန္လုံးညဳိက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တယ္။ Cancer Research UK က Senior Health Information Officer ျဖစ္တဲ့ Yika Ebu ကလဲ ေျပာတယ္။ သူက ဝါရင့္က်န္းမာေရးပညာေပးလုပ္ငန္း ဆုိင္ရာအရာရွိဆုိပါေတာ့ဗ်ာ။ ခု သုေတသနက ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလွ်ာ့ခ်ေရးအတြက္ အေထာက္ အကူျပဳပါတယ္တဲ့။ အမွ်င္ေတြထဲ မွာ Cereal နဲ႔ Whole Grains က ရတဲ့ အမွ်င္ေတြက ပုိၿပီးအာနိသင္ ရွိပါတယ္တဲ့။ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလွ်ာ့ခ်ေရးမွာ ပါဝင္တဲ့ နည္းတစ္ နည္းျဖစ္ပါတယ္တဲ့'' ''နည္းတစ္နည္းဆုိေတာ့ တျခား နည္းေတြရွိေသးလားဗ်'' ''ရွိေသးတယ္ဗ်။ အမွ်င္ပါတဲ့ အစားအစာ စားတာက တစ္နည္း ပဲရွိေသးတယ္။ က်န္တဲ့နည္းေတြရွိ ေသးတယ္။ အဲဒါေတြက သင့္တင့္ မွ်တတဲ့ကုိယ္အေလးခ်ိန္ရွိရမယ္။ အဝမလြန္ေစရဘူး။ ကုိယ္လက္လႈပ္ ရွားမႈ ေလ့က်င့္ခန္းမွန္မွန္ လုပ္ရမယ္။ အရက္ေသစာ မေသာက္ရဘူး။ နီ တဲ့ အသားေတြ ေလွ်ာ့စားရမယ္။ ျပဳ ျပင္ထားတဲ့ အစားေတြ ေလွ်ာ့စား ရမယ္။ စည္သြပ္ဘူးလုိဟာမ်ဳိးေပါ့ ဗ်ာ။ ၿပီးေတာ့ ေဆးလိပ္မေသာက္ ရဘူး'' ''ဒါေတြက ကင္ဆာကာကြယ္ ေရးနည္းလမ္းေတြေပါ့ေနာ္'' ''ဟုတ္တယ္ဗ်။ ရာႏႈန္းျပည့္ မကာကြယ္ႏုိင္ေပမယ့္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလ်ာ့ေစတယ္။ ျဖစ္ဖုိ႔အလားအလာ နည္းေစတယ္။ မလုိက္နာတဲ့ လူနဲ႔ ႏႈိင္းယွဥ္ရင္ ကာကြယ္မႈ တစ္စုံတစ္ ခုေတာ့ ရေစတယ္ဗ်'' ''ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ လုိက္နာသင့္ တာေပါ့ဆရာ'' ''ဒါေပါ့ဗ်ာ။ ေမာင္ေဒါနလုိ အျဖစ္မ်ဳိးနဲ႔ ႀကဳံရဖုိ႔ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ နည္း သြားတာေပါ့'' ''သူတုိ႔ဆီမွာေရာ ဒါေတြ လူသိ ေအာင္လုပ္သလား'' ''လုပ္တယ္ဗ်။ Danish Cancer Society က ပါရဂူ Professor Anne Tjoneland က ေျပာတယ္။ အမွ်င္ေကာင္းေၾကာင္း ျပည္သူေတြ သိေအာင္ လုပ္ရမယ္တဲ့။ အေနာက္ ႏုိင္ငံေတြမွာ ဒါကုိ ပညာေပး သင့္ပါ တယ္တဲ့။ ၿပီးေတာ့ အမွ်င္ပါတဲ့ အစားအစာေတြ အလြယ္တကူရ ေအာင္လဲ လုပ္ေပးပါတဲ့။ ၿပီးေတာ့ အစားအစာေတြမွာ အခ်က္အလက္ စုံစုံလင္လင္ေဖာ္ျပပါေစတဲ့။ ဖတ္ရ လြယ္တဲ့အၫႊန္းေတြ ထည့္ေပးဖုိ႕ေပါ့ ဗ်ာ။ ဒါမွလဲစားသုံးသူက ဘယ္ဟာ က အမွ်င္ပုိပါတယ္။ ဘယ္ဟာက ျဖင့္စားသင့္တယ္ဆုိတာသိမွာတ့ဲဗ်'' ''ဟုတ္တယ္ဆရာ။ လမ္းၫႊန္ ခ်က္ပါမွလဲ စားသုံးသူက သိမွာေပါ့'' ''လမ္းၫႊန္ခ်က္ပါသင့္တာ ေပါ့ဗ်ာ။ မပါရင္ ရမ္းသမ္းစားေနရ လိမ့္မယ္'' ''ကြၽန္ေတာ္ေတာ့ ဆန္လုံးညဳိ ဝယ္ထားဦးမယ္ဆရာ'' စားခါစေတာ့ ႀကဳိက္ခ်င္မွ ႀကဳိက္မယ္။ စားရင္း စားရင္း အေလ့ အက်င့္ရသြားလိမ့္မယ္ဗ်ာ'' ''ကြၽန္ေတာ္တုိ႔က ဆန္ဆုိရင္ ေဖြးႏုေနမွ ႀကဳိက္တာ။ ဒါေပမယ့္ ဒီဆန္မ်ဳိးက အမွ်င္ဓာတ္နည္းတယ္။ ဆန္လုံးညဳိစားမွ ျဖစ္မွာဆရာ'' ''စားသင့္တာေပါ့ ကုိတုိင္ျပာ ရယ္'' ထုိစဥ္ေဒါက္တာ ခင္ပန္ေဆာင္း ေရာက္ရွိလာ၏။ ''ဦးÓဏ္အုန္းေရ၊ ဒီဓာတ္ခြဲ ခန္းမွာ စာေရးဆရာေမာင္ညဳိျပာ ေရာက္ေနတယ္ဆုိ'' ''ဒီေနေတာ့ မလာေသးဘူး။ ဘာကိစၥအတြက္လဲ'' ''ဦးေရႊႏုလမ္းထဲက သူ႔ၿခံမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ စုိက္ထား တယ္ၾကားလုိ႔၊ ကြၽန္မက ဆန္လုံးညဳိ ခ်က္ၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တုိ႔စရာနဲ႔ စားခ်င္တာ'' ''ေဒါက္တာက ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ေတာင္းခ်င္လုိ႔လား'' ''ဟုတ္တယ္၊ ဟုတ္တယ္။ ေမာင္ညဳိျပာက ဒါနျပဳေနတယ္ ၾကားလုိ႔'' ''ခဏေစာင့္ပါေဒါက္တာ။ ကြၽန္ေတာ္အလုပ္ၿပီးလုၿပီ။ ၿပီးရင္ ကုိတုိင္ျပာရယ္၊ ကြၽန္ေတာ္ရယ္၊ ေဒါက္တာရယ္၊ ဦးေရႊႏုလမ္း သြား ၾကမယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္သြား ေတာင္းတာေပါ့။ ဆရာေမာင္ညဳိျပာ က ဟင္းသီးဟင္းရြက္တင္မကဘူး အသီးအႏွံေတြပါ လက္ေဆာင္ေပး တတ္တယ္'' ''ဟာ- ဟုတ္လား။ ဟုတ္ၿပီ၊ ဟုတ္ၿပီ။ ကြၽန္မေစာင့္ေနမယ္'' ကဗ်ာဆရာ ေမာင္တုိင္ျပာႏွင့္ ေဒါက္တာ ခင္ပန္ေဆာင္းတုိ႔ အမွ်င္ ဓာတ္အေၾကာင္းဆက္လက္ေဆြးေႏြး ေနၾကေလ၏။ ေအာင္(ေဆး-၁) ရည္ၫႊန္းခ်က္။ ။ BBC News မွ "Fibre and Whole Grains Reduce Bowel Cancer Risk" ေဆးပညာေဆာင္းပါးကုိ မွီျငမ္း ကိုးကားပါသည္။
ေအာင္(ေဆး ၁)
Ref>> http://www.zaygwet.com/healthy.php?id=123
                   

1 comment:

  1. ဗဟုသုတအမ်ားၾကီးရပါတယ္...ေက်းဇူးပါ

    ReplyDelete

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။