Tuesday, November 24, 2009

five mother sauce ကို definition အဓိပါယ္ဖြင္႕ဆိုၿခင္း ၁


bechamel sauce
white sauce လို႕လူသိမ်ားတယ္။ ၿပင္သစ္ ကfrench cuisine ၿဖစ္ပါတယ္။ white roux, bay leave, onion, milk, butter, pepper, nutmeg, clove and salt ေတြပါ၀င္ပါတယ္။ http://mykitchenmylife.blogspot.com/2009/10/sauce.html မွာ ၿပန္ၿပီးေလ႕လာႏုိင္ပါတယ္။
ပထမဆံုး roux လုပ္ထားရပါမယ္။ milk 1litter ကိုအရင္ ဆူေအာင္တည္ ထားပါ။ onion,clove,bayleave ေတြပါ ေရာၿပီး ထည္႔ထားရင္ ပိုေကာင္းမယ္။ ေနာက္တဆင္႕က pan ေပၚမွာ butter( 100 g) ထည္႔ၿပီး whisking ေမႊေပးေနပါ။ butter အားလံုး အၿမဳပ္ fome ေတြၿဖစ္သြားၿပီဆိုရင္ flour ဂ်ဳံ 100 g ထပ္ထည္႔ပါ။ whisking လုပ္တာကို flour နဲ႕ butter ေကာင္းေကာင္း ေရာမသြားမၿခင္း မရပ္ပါနဲ႕။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ milk က ပြတ္ခါနီးေနေလာက္ပါၿပီ။ ပြတ္ၿပီဆိုရင္ roux ထည္႔ ၊ nutmeg, salt n pepper ထည္႔ၿပီး whisking လုပ္ေပေရာ။ စိတ္ၾကိဳက္ရၿပီဆိုရင္ stainer စကာနဲ႕ စစ္ယူေပါ႕။ အၿပစ္ အက်ဲကေတာ႕ ကိုယ္႕ေပၚမွာ မူတည္တယ္ေပါ႕ဗ်ာ။ က်ဲ ( thin sauce ) ခ်င္ရင္ roux ေလွ်ာ႕ထည္႔။ 1 tablespoon of butter and flour per 1 cup of milk လို႕ think sauce အတြက္ မွတ္ထားေပးပါ။ medium sauce အတြက္ 2tablespoons each butter and flour, thick sauce ၿဖစ္ခ်င္ရင္ေတာ႕ 3 tablespoons each ေပါ႕ဗ်ာ။
tip: မီးကိုေတာ႕ ကစားရမယ္ေနာ္။ အေရးအၾကီးဆံုးက မီးကစားတတ္ဖို႕ပဲ။

ဆက္ရန္္...

No comments:

Post a Comment

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။