Friday, November 27, 2009

အေၿခခံ sauce မ်ား ၃

Espagnole 
French က လာတဲ႕ sauce ဆိုေပမဲ႕ Spanish Cuisine နဲ႕လည္းဆိုင္တယ္လို႕ ေၿပာၾကၿပန္တယ္ဗ်ာ။ ဒါေၾကာင္႕ တခ်ဳိ႕က Spanish sauce လို႕လည္းေခၚၾကတယ္လို႕မွတ္ထားေပါ႕ဗ်ာ။ း) English လိုဆိုရင္ ေတာ႕ Brown Sauce ေပါ႔။ အဲ...မတူေတာ႕ မတူဘူးေနာ္။  Espagnole က brown sauce ရဲ႕ အေၿခခံ လို႕ ေၿပာလို႕ရတယ္။ ေနာက္ Demi-glace or glaze သူ႔လည္း brown sauce လို႕ေခၚၾကတာပဲ။ brown sauce လို႕ေခၚရတာ brown color ရိွလို႕ လိုအလြယ္တကူမွတ္ထားလို႔ရပါတယ္။ brown sauce ကို Denmark နဲ႕ Naway တို႕မွာပို အသံုး မ်ားၾကတယ္။  U.S.A ကေတာ႕သူ႕ကို brown gravy တဲ႕။
veal stock + espagnole sauce = Demiglace sauce. လို႕ ဒီမွာေရးဖူးပါတယ္။ေနာက္ ဒီမွာ လည္းေရးထားပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးေတာ႕ Demi-glace ပဲေၿပာေၿပာ Espagnole လို႕ပဲေၿပာေၿပာ အားလံုးဟာ brown sauce ထဲမွာ အက်ဳံး၀င္ပါတယ္။ း)
vegetable + brown roux + dark stock ( veal, beef ) + tomato puree or paste ေပါ႕ဗ်ာ။ အလြယ္ပဲေရးေတာ႕မယ္။  bouquet garni နဲ႕ salt pork ( bacon ) ကိုလည္း တခ်ဳိ႕ေနရာေတြမွာ ထည္႔ၾကတယ္ဆိုတာ သတိခ်ပ္ေပးပါ။ bouquet garni ကို post တခုေနနဲ႕ ေရးပါအံုးမယ္။


ဆက္ရန္

No comments:

Post a Comment

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။