Sunday, March 14, 2010

menu မ်ား အားဆန္းစစ္ၿခင္း

menu ဆိုတဲ႕ စကားဟာ french ၿပင္သစ္ စကားၿဖစ္တယ္လို႕ မွတ္သားဖူးပါတယ္။ အစားအေသာက္ေတြ စာရင္းၿပဳစုၿပီး ေရးထားတဲ႕ စာရြက္ကို menu မီႏူးလို႕ေခၚပါတယ္။ အဓိက ကေတာ႕ a la carte menu , set menu , buffet menu ( breakfast menu , launch menu , dinner menu ရယ္လို႕ ခြဲထားပါတယ္။ breakfast နဲ႕ launch ၾကားထဲမွာ brunch ဆိုတာ ရိွေသးတယ္။ breakfast နဲ႕ launch တို႕ကို ေပါင္းထားတာပါ။)  တို႕ ၿဖစ္ပါတယ္။ သူ႕ထဲမွာ starter or appetizer , main course , dessert  ရယ္လို႕ထပ္ခြဲထားပါေသးတယ္။
ပထမဆံုး စ စားရ ၊ မွာရ တဲ႕ starter or appetizer ဆိုတာက ခံတြင္းဖြင္႕ အစား ၊ main course မစားခင္ စားရတဲ႕ မွာရတဲ႕ ( ဥပမာ snack or soup or salad တမ်ဳိးမ်ဳိးေပါ႕ ) အစားအေသာက္ တမ်ဳိးၿဖစ္ပါတယ္။ soup of the day , calamari , garlic bread ,fried mozzarella stick , caesar salad စသည္ၿဖင္႕ တခုခု ၿဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ တမ်ဳိးေၿပာရရင္ ဧည္႕သည္  ဆိုင္ကို ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ေစာင္႕တယ္လို႕ မထင္ရေအာင္ ဗိုက္ အဆာေၿပ သေဘာမ်ဳိး အေနနဲ႕လည္း ေပးထားတာပါ။ ဒါေၾကာင္႕ food or fruit  မဟုတ္ပဲ soft drink ေတြလည္း ၿဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ starter စားၿပီး ရင္ main course စ စားပါတယ္။ ၾကားထဲမွာ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ေတာ႕ ၾကာတတ္ပါတယ္။
main course ဆိုတာက ထမင္း ဟုတ္ခ်င္မွ ဟုတ္မယ္။ pizza တို႕ pasta တို႕ လည္း ၿဖစ္ႏိုင္တာပဲ။အသား နဲ႕ ငါး ကို အဓိက ထားၿပီး စားၾက ၊ ေရာင္းၾကတာ မ်ားတယ္။ သက္သက္လြတ္စားတဲ႕ သူက အသီအရြက္ စားေပါ႕။ မိန္းကို႕စ္ စား ၿပီး သြားရင္ေတာ႕ ဗိုက္က နည္းနည္း ကားေနၿပီး ။ း) ေနာက္ ဆံုး အခ်ဳိတည္းမယ္။ကၽြန္ေတာ္တို႕ ၿမန္မာေတြ ဆိုရင္ေတာ႕ ထန္းညက္တို႕ ၊ ငွက္ေပ်ာသီးတို႕ ၊ လက္ဖက္သုပ္တို႕ ေပါ႕။ ( စားခ်င္တာ ေၿပာတာပါ အဟဲ ) အေနာက္တိုင္း ကေတာ႕ ကိတ္ေလးေတြ ၊ ေရခဲမုန္႕ေလးေတြ ၊ အသီး ၊ အရြက္ သုပ္ေလးေတြ အစာပိတ္ အေနနဲ႕စားၾကတယ္ဗ်ာ။
a la carte menu ဆိုတာက စားေသာက္္ဆိုင္ေတြ ေဟာ္တယ္ေတြမွာ ေရာင္းေနက် ဟင္းပြဲေတြကို စာရင္းၿပဳထားတဲ႕ အစားအေသာက္ စာရင္းၿဖစ္တယ္။ သူ႕က ေစ်းသက္မွတ္ ေဖာ္ၿပထားၿပီး ၊သူ႕ထဲက စိတ္ၾကိဳက္ ဟင္းပြဲေတြကုိ မွာလို႕ ရတယ္။ ၿပင္သစ္ စကား ပါပဲ။
set menu ဆိုတာက သူ႕စာရင္းထဲမွာ ေဖာ္ၿပထားတဲ႕ ဟင္း ပြဲေတြ ပဲ ရမယ္။ အပိုအလို ဘာမွ မရဘူး။ set menu ထဲမွာ မပါတာ မရဘူး ဆိုတဲ႕သေဘာပဲ။ အၿမဲတမ္း ရႏိုင္တဲ႕ ဟင္းပြဲ မဟုတ္ပါဘူး။ special menu ေပါ႕။ တစ္လ ကို special menu တခါ အနည္းဆံုး ထြက္ေလ႕ ရိွပါတယ္။ ဥပမာ chicken promotion , fish promotion , beef promotion တို႕လို ပံုစံေလးေတြေပါ႕။
buffet menu ဆိုတာေတာ႕ ရွင္းပါတယ္။ ဘူေဖး ထဲမွာ ပါတဲ႕ ဟင္းပြဲေတြ ၊ အခ်ဳိပြဲေတြ ၊ အသုပ္ေတြကို ကိုယ္တိုင္ကိုယ္က် စိတ္ၾကိဳက္ ထည္႕ ယူ ခူး ခပ္ စား ရတာက  သူ႕ ရဲ႕ ထူးၿခာခ်က္ ပါ။တပြဲခ်င္းစီကို ပိုက္ဆံ လိုက္ေပးစရာ မလိုပါဘူး။ အားလံုးစားႏိုင္ရင္ စားသြားႏိုင္ပါတယ္။ း) သူ႕ထဲမွာ မွ breakfast , brunch , lunch , dinner ဆိုၿပီး menus ေတြ ထပ္ခြဲလာပါတယ္။ ပံုစံေတြက ေတာ႕အတူတူပါပဲ။ ခံတြင္းဖြင္႕ အစား အစာ ၊ မိန္းကို႕စ္ ၊ ခံတြင္းပိတ္ အစားအစာ လို႕ပဲ မီႏူးတိုင္းမွာ ပါ ပါတယ္။

1 comment:

  1. လက္ဖက္သုပ္ကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး ကုိက္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ လက္ဖက္ထဲမွာ ပုဇြန္ေျခာက္အေကာင္လုိက္ထည္႕ အဟီးးးးး ရွလြတ္ ပလပ္ ဂလု ေျပာရင္း သြားရည္ေတာင္ က်တယ္ ဗ်ိဳးးးး အယ္ ေမ႕လို႕ အေၾကာ္ဆံက ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ေနာ္ ဟဲဟဲ

    ReplyDelete

ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။