အာကာသ အစားအစာအခ်ဳိ႕
၂၁ ရာစု ေခတ္တြင္ ကမာၻ႕စားနပ္ရိကၡာ ထုတ္လုပ္မူ႕သည္ တစ္ဟုန္ထိုး မ်ားျပားလာေသာ လူဦးေရကို လိုက္မမီ ျဖစ္လာသည္။ ထိုအခါ စားနပ္ရိကၡာ တိုးတတ္ေရးအတြက္ အထြက္တိုးေကာက္ပဲ သီးႏွံမ်ား ရေအာင္ ၾကိဳးပမ္းၾကရသည္။ အထြက္တိုး အရည္အေသြးျပည္႕မီ၍ သဘာ၀ေဘးဒဏ္ကိုလည္း ခံႏိုင္ေသာ ဘက္စံုျပည္႕ အပင္မ်ဳိးကို ရရန္ မ်ဳိးရိုးဗီဇ ပညာရွင္မ်ားက ၾကိဳးပမ္းလ်က္ရိွၾကသည္။ တစ္ဘက္တြင္ အစာနယ္ပယ္သစ္ မ်ားကို ရွာေဖြလာၾကသည္။ ယခင္က မစားဘဲ ထားေသာ အပင္တို႕ကုိ အစားအျဖစ္ စားႏိုင္ရန္ သုေတသန ျပဳလုပ္လာၾကသည္။ စားရိုးစားစဥ္ မဟုတ္ေသာ အစာဆန္းမ်ားကို စမ္းသပ္ထုတ္လုပ္လ်က္ရိွၾကသည္။ အသားတုျပဳလုပ္ေရး ၊ အသီးအရြက္မွ ပရိုတင္းထုတ္လုပ္ေရး ဗက္တီးရီးယား Bacteria မ်ားကို အနည္းဆံုးအားျဖင္႕ တိရစာၦန္အစာအျဖစ္ အသံုးခ်ႏိုင္ေရး စေသာ သုေတသနတို႕ကို ေဆာင္ရြက္လ်က္ရိွၾကသည္။
ယေန႕ အာကာသေခတ္၌ အာကာသအစာမ်ားသည္လည္း မွတ္တမ္းတင္ရမည္႕ အစာမ်ားျဖစ္သည္။ အာကာသ၌ အေလးခ်ိန္မဲ႕သည္။ အစာကို ခ်က္ျပဳတ္ေနခ်ိန္မရ။ အာကာသထဲတြင္ ကိုယ္လက္လွဳပ္ရွားမူ႕လည္းနည္းသည္။ အကာကာသ၌ ၾကာရွည္ေနသူတစ္ဦးအတြက္ အစာစားျခင္းသည္ ေဆးစားရသကဲ႕သို႕ မႏွစ္ျမိဳ႕ဖြယ္ျဖစ္လည္း မျဖစ္သင္႕။ ထို႕ျပင္ ေျမျပင္ေပၚတြင္ စားေသာ အစားမ်ားကို အာကာသထဲမွလူသည္ေတာင္႕တေပလိမ္႕မည္။ ထို႕ေၾကာင္႕ ေျမျပင္မွာကဲ႕သို႕ပင္ အစာကို အနံ႕အရသာရိွေအာင္ ျပဳလုပ္ဖို႕လည္း လိုေပသည္။ ဤအခ်က္မ်ားအားလံုးကို အေျခခံ၍ ေရစိမ္လွ်င္ မူလအတိုင္း ျပန္ျဖစ္ေသာ အစားေျခာက္မ်ား သြားတိုက္ေဆးကဲ႕သို႕ ညွစ္ထုတ္ယူရေသာ အစာမ်ားစသည္ျဖင္႕ အာကာသအစာမ်ားကို တီထြင္ၾကရသည္။ အာကာသသိပၸံႏွင္႕ဆက္ႏြယ္လ်က္ အစာအာဟာရ သိပၸံပညာသည္လည္း တစ္နည္းတစ္ဖံုတိုးတတ္လာခဲ႕သည္။
အိပ္ခ်ိန္ေတာ္ေတာ္ နည္းသြားတယ္ ဒီေန႕ း(
No comments:
Post a Comment
ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။