photo from http://sparklette.net/food/ichiban-congee/
ဆန္ျပဳတ္ကို ကြန္ဂ်ီ congee လို႕ လူသိမ်ားပါတယ္။ ကြန္ဂ်ီ ကို က်ေနာ္က တရုတ္စကားလံုးလို႕ပဲ ထင္ေနတာ။ ဒါနဲ႕ ၀ီကီ ဆီကို ေမးရတာပါပဲ။ ကြန္ဂ်ီ ဆိုတဲ႕ စကားလံုးက ကန္ဂ်ီ kanjii လို႕အသံထြက္ျပီး တေမး Tamil ဘာသာစကားက လာတယ္လို႕ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ငယ္ငယ္ကေတာ႕ ဆန္ျပဳတ္ဆိုတာ လူမမာ စာ လို႕ ၾကားဖူးခဲ႕တာ။ ေဆးရံုက လူမမာ သြားေမးရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ၊ အသိတစ္ေယာက္ေယာက္ ၊ မိတ္ေဆြ အေပါင္းအသင္း တစ္ေယာက္ေယာက္ ေနမေကာင္းလို႕ ေဆးရံုေျပးရရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ၾကက္သားဆန္ျပဳတ္ ၊ ၀တ္သားဆန္ျပဳတ္နဲ႕ ေမးၾကေလ႕ရိွတယ္။ တစ္ခ်ဳိ႕ကလည္း ဘီစကစ္တို႕ ကိတ္ တို႕ေပါ႕ေလ။
အညာမွာက လွ်ပ္စစ္မီး မရေသးဘူးေလ။ အဲ႕ဒီေတာ႕ ထမင္းကို ထင္းတို႕ မီးေသြးတို႕နဲ႕ ငွဲ႕ခ်က္ၾကရတာ။ ေရခမ္းခ်က္တဲ႕သူက တစ္ရာမွာ ၁ ေယာက္ေလာက္ပဲ ေနမွာ။ ေျမအုိးနဲ႕ ေရခမ္းတည္တဲ႕ ထမင္းစားခ်င္စားပါဘိ။ ငွဲ႕ခ်က္ေတာ႕ ထမင္းရည္ရတာေပါ႕။ ဆန္ကို နာနာ ေရေဆးထားရင္ ထမင္းေရ က မပ်စ္တတ္ဘူး။ ဒါေပမဲ႕ ဆန္ေလးေတြေတာ႕ ေဖြးလာတာေပါ႕။ ရိွသမွ် အဟာရဓါတ္ေတြက ေရထဲ အကုန္ေရာက္သြားတာကိုး။ တစ္ခ်ဳိ႕ကလည္း ထမင္းရည္ပူကို ဆားေလးနဲ႕ ေသာက္ၾကျပန္သဗ်ာ။ တစ္ခ်ဳိ႕ကလည္း ထမင္းၾကမ္းခဲကို ထမင္းရည္ပူေလာင္းျပီး စားၾကတာပဲ။ တင္းနဲေရလို႕ေခၚတဲ႕ ၾကံသကာ မျဖစ္ခင္ အရည္ကို ထမင္းေရထဲ ထည္႕စားၾကတယ္။ အခ်ဳိ ၾကိဳက္ၾကလို႕ေနမွာ။ အညာမွာေတာ႕ ရိွတာကို ျဖစ္သလို တြယ္ၾကတာမ်ားတယ္။ ဘာကိုမွ လွလွပပ ျပင္ဆင္မေနဘူး။ ဟင္းခ်က္တားတဲ႕ ဒယ္အိုးထဲကေန ပန္းကန္ထဲကို ဇိုးဇက္..ဖိုးဖက္ ဆိုျပီး ထည္႕လိုက္တာပဲ။ အညာ မိသားစု ထမင္း၀ုိင္းဟာ လွလွ ပပ ျပင္ဆင္ထားတာ မရိွေပမဲ႕ သန္႕သန္႕ျပန္႕ျပန္႕ နဲ႕ စားလို႕ ၾကည္႕လို႕ေကာင္းေနတာပါပဲ။
ဆန္ျပဳတ္ကို လူမမာစာလို႕ ခု ေခၚလို႕ မရေတာ႕ပါဘူး။ ဘာလို႕လဲဆိုေတာ႕ အာရွႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက buffet ဘူေဖးေတြမွာ Congee ဆန္ျပဳတ္ ကို ထည္႕သြင္းထားလို႕ပါပဲ။ ဆန္ျပဳတ္ဆိုတဲ႕အတိုင္း ဆန္ ကို ေရနဲ႕ ျပဳတ္လိုက္ရင္ ဆန္ျပဳတ္ျဖစ္တာေပါ႕ေလ။ ျမန္မာ အညာ က လူၾကီးေတြကေတာ႕ ဆန္ျပဳတ္ထဲကို ဆီမထဲ႕ခိုင္းပါဘူး။ ေခ်ာင္းဆိုးတတ္တယ္လို႕ ေျပာၾကပါတယ္။ ဆန္ နဲ႕ ေရနဲ႕ ျပဳတ္ထားတဲ႕ အထဲကို ၾကက္ေပါင္းရည္ ထည္႕၊ ၾကားသားထည္႕ရင္ ၾကက္သားဆန္ျပဳတ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ေပါက္ဆိန္ ဆန္ျပဳတ္ပံုျပင္ကို ၾကားဖူးၾကမွာပါ။ အဓိက က ကို႕စိတ္တိုင္းက် ၊ အစပ္အဟက္ တည္႕တည္႕ ထည္႕တတ္ဖို႕ပါပဲ။ ေနာက္ဆံုးဘာမွ မရိွရင္ေတာင္ ဆား နဲ႕ တင္ အရသာရိွေအာင္ လုပ္လို႕ရပါတယ္။ ( ဆရာ ခို ရဲ႕ ထမင္းသုတ္ကို လြမ္းလိုက္တာ ) ခုလို ေပါေပါ ေလာေလာ ေခတ္ၾကီးမွာေတာ႕ ဆားနဲ႕ ဘယ္သူမွ စားခ်င္မယ္မထင္ပါဘူး။ ေကာင္းေကာင္းေလး စမ္းၾကည္႕ၾကတာေပါ႕။
အီၾကာေကြးကို you char kway လို႕လည္းေခၚျပီး တရုတ္လို youtiao ရို႕ထေယာင္ လည္း အသံထြက္ပါတယ္။ တရုတ္အသံထြက္ မွားခ်င္လည္း မွားမယ္ေနာ္။ က်ေနာ္က ျမန္မာလိုေတာင္ ဂဂ်ဳိးဂေဂ်ာင္ရယ္။ :D ေၾကာ္ျငာတာပါ။ မုန္႕ဟင္းခါးထဲမွာ အီၾကာေကြး ထည္႕စားတာ တရုတ္ေတြ ဆန္ျပဳတ္ထဲ အီၾကာေကြးထည္႕စားတာကို အတုယူျပီး ထည္႕စားၾကတာလားလို႕ေတြးဖြယ္ရိွပါတယ္။ ဆန္ျပဳတ္ထဲကို အမ်ားအားျဖင္႕ေတာ႕ ၀တ္သားကို ထည္႕ၾကတာမ်ားပါတယ္။ စီလုပ္ေလ..သိတယ္မဟုတ္လား။ :D ၀တ္သားမလြယ္ရင္ ၾကက္သားေပါ႕ဗ်ာ။ ပင္လယ္စာ ၾကိဳက္တဲ႕ သူေတြအတြက္ေတာ႕ ပုဇြန္၊ ငါး ေပါ႕။ အသီးအရြက္အေနနဲ႕ကေတာ႕ spring onion ၾကက္သြန္မိတ္, fried onion ၾကက္သြန္ေၾကာ္, fried garlic,တို႕ဟူးေၾကာ္ fried tofu, dice pork or chicken ၀တ္သား၊ ၾကက္သား ( မႊာထည္႕တာ ပို စား ရ တာ လြယ္ တယ္ ) soy sauce စတာေတြနဲ႕ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာျဖစ္ေအာင္ ထည္႕စားၾကတယ္။ ကို႕အိမ္မွာ ကိုစားတာဆိုရင္ အားလံုးပစ္ထည္႕ရံုပါပဲ။ ဟီးးး
က်ေနာ္တို႕ အာရွမွာ ဆန္ျပဳတ္ လိုမ်ဳိး ဥေရာပမွာလည္း ေပါ႕ေရခ်္ Porridge ဆိုတာ ရိွပါတယ္။ ေပါ႕ေရခ်္႕ကို လည္း နံနက္စားအျဖစ္ ဥေရာပလူမ်ဳိးေတြ သံုးေဆာင္ေလ႕ရိွပါတယ္။ ေပါ႕ေရခ်္႕ ရဲ႕ အဓီကပါ၀င္ပစၥည္းက oat ျဖစ္ျပီး သူ႕ကို ႏြားႏို္႕၊ သၾကား၊ ထည္႕ျပီး ျပဳတ္ေသာက္ ၾကပါတယ္။ ထက္ထက္မိုးဦး ေၾကာ္ျငာတဲ႕ ..စူပါ..ေကြကာ အုက္..အုက္...အုက္..ကို မ်က္လံုးထဲျမင္ၾကည္႕ဗ်ာ။
rice porridge လို႕လည္ rice congee ကို တစ္ခ်ဳိ႕က ေခၚၾကတယ္။ မွားတယ္ မွန္တယ္ ကို က မဆံုျဖတ္ရဲပါဘူး။ ခုေခတ္က ဘယ္ဟာမွ တရာေသ မွန္တယ္လို႕ ယူဆလို႕ မရဘူးေလ။ ပံုေသနည္းေတြကို ခ်ဳိးေဖာက္ေနရမွ အေတြးအေခၚအေဟာင္းေတြကို ဆန္းစစ္ေနရမွ ေရစီးမွာ လူလူသူသူေမ်ာပါႏိုင္မယ္မဟုတ္လား။
ေပါ႕ေရခ်္႕လိုမ်ဳိး ပဲ cereal စီရီရယ္ဆိုျပီး တစ္ခုရိွေသးတယ္။ သူ႕က်ေတာ႕ အေအးစာ ေခၚရမယ္။ မ်က္လံုးထဲ ဖားလူဒါကိုပဲ ေျပးျမင္တယ္။ ^_^
ကြန္ဂ်ီ၊ ေပါ႕ေရခ်္၊ စီရီရယ္ အားလံုးဟာ မနက္စာ အတြက္ အဟာရျဖစ္ေစတဲ႕ အစားအစာေတြ ျဖစ္ျပီး အစာ မစာခင္ သူတို႕ကို အရင္ စားၾကေလ႕ရိွပါေၾကာင္း ။ zzzz zzzzz zzzzzzzzzzzzzzzzz
ဆန္ျပဳတ္ကို လူမမာစာလို႕ ခု ေခၚလို႕ မရေတာ႕ပါဘူး။ ဘာလို႕လဲဆိုေတာ႕ အာရွႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက buffet ဘူေဖးေတြမွာ Congee ဆန္ျပဳတ္ ကို ထည္႕သြင္းထားလို႕ပါပဲ။ ဆန္ျပဳတ္ဆိုတဲ႕အတိုင္း ဆန္ ကို ေရနဲ႕ ျပဳတ္လိုက္ရင္ ဆန္ျပဳတ္ျဖစ္တာေပါ႕ေလ။ ျမန္မာ အညာ က လူၾကီးေတြကေတာ႕ ဆန္ျပဳတ္ထဲကို ဆီမထဲ႕ခိုင္းပါဘူး။ ေခ်ာင္းဆိုးတတ္တယ္လို႕ ေျပာၾကပါတယ္။ ဆန္ နဲ႕ ေရနဲ႕ ျပဳတ္ထားတဲ႕ အထဲကို ၾကက္ေပါင္းရည္ ထည္႕၊ ၾကားသားထည္႕ရင္ ၾကက္သားဆန္ျပဳတ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ေပါက္ဆိန္ ဆန္ျပဳတ္ပံုျပင္ကို ၾကားဖူးၾကမွာပါ။ အဓိက က ကို႕စိတ္တိုင္းက် ၊ အစပ္အဟက္ တည္႕တည္႕ ထည္႕တတ္ဖို႕ပါပဲ။ ေနာက္ဆံုးဘာမွ မရိွရင္ေတာင္ ဆား နဲ႕ တင္ အရသာရိွေအာင္ လုပ္လို႕ရပါတယ္။ ( ဆရာ ခို ရဲ႕ ထမင္းသုတ္ကို လြမ္းလိုက္တာ ) ခုလို ေပါေပါ ေလာေလာ ေခတ္ၾကီးမွာေတာ႕ ဆားနဲ႕ ဘယ္သူမွ စားခ်င္မယ္မထင္ပါဘူး။ ေကာင္းေကာင္းေလး စမ္းၾကည္႕ၾကတာေပါ႕။
အီၾကာေကြးကို you char kway လို႕လည္းေခၚျပီး တရုတ္လို youtiao ရို႕ထေယာင္ လည္း အသံထြက္ပါတယ္။ တရုတ္အသံထြက္ မွားခ်င္လည္း မွားမယ္ေနာ္။ က်ေနာ္က ျမန္မာလိုေတာင္ ဂဂ်ဳိးဂေဂ်ာင္ရယ္။ :D ေၾကာ္ျငာတာပါ။ မုန္႕ဟင္းခါးထဲမွာ အီၾကာေကြး ထည္႕စားတာ တရုတ္ေတြ ဆန္ျပဳတ္ထဲ အီၾကာေကြးထည္႕စားတာကို အတုယူျပီး ထည္႕စားၾကတာလားလို႕ေတြးဖြယ္ရိွပါတယ္။ ဆန္ျပဳတ္ထဲကို အမ်ားအားျဖင္႕ေတာ႕ ၀တ္သားကို ထည္႕ၾကတာမ်ားပါတယ္။ စီလုပ္ေလ..သိတယ္မဟုတ္လား။ :D ၀တ္သားမလြယ္ရင္ ၾကက္သားေပါ႕ဗ်ာ။ ပင္လယ္စာ ၾကိဳက္တဲ႕ သူေတြအတြက္ေတာ႕ ပုဇြန္၊ ငါး ေပါ႕။ အသီးအရြက္အေနနဲ႕ကေတာ႕ spring onion ၾကက္သြန္မိတ္, fried onion ၾကက္သြန္ေၾကာ္, fried garlic,တို႕ဟူးေၾကာ္ fried tofu, dice pork or chicken ၀တ္သား၊ ၾကက္သား ( မႊာထည္႕တာ ပို စား ရ တာ လြယ္ တယ္ ) soy sauce စတာေတြနဲ႕ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာျဖစ္ေအာင္ ထည္႕စားၾကတယ္။ ကို႕အိမ္မွာ ကိုစားတာဆိုရင္ အားလံုးပစ္ထည္႕ရံုပါပဲ။ ဟီးးး
က်ေနာ္တို႕ အာရွမွာ ဆန္ျပဳတ္ လိုမ်ဳိး ဥေရာပမွာလည္း ေပါ႕ေရခ်္ Porridge ဆိုတာ ရိွပါတယ္။ ေပါ႕ေရခ်္႕ကို လည္း နံနက္စားအျဖစ္ ဥေရာပလူမ်ဳိးေတြ သံုးေဆာင္ေလ႕ရိွပါတယ္။ ေပါ႕ေရခ်္႕ ရဲ႕ အဓီကပါ၀င္ပစၥည္းက oat ျဖစ္ျပီး သူ႕ကို ႏြားႏို္႕၊ သၾကား၊ ထည္႕ျပီး ျပဳတ္ေသာက္ ၾကပါတယ္။ ထက္ထက္မိုးဦး ေၾကာ္ျငာတဲ႕ ..စူပါ..ေကြကာ အုက္..အုက္...အုက္..ကို မ်က္လံုးထဲျမင္ၾကည္႕ဗ်ာ။
rice porridge လို႕လည္ rice congee ကို တစ္ခ်ဳိ႕က ေခၚၾကတယ္။ မွားတယ္ မွန္တယ္ ကို က မဆံုျဖတ္ရဲပါဘူး။ ခုေခတ္က ဘယ္ဟာမွ တရာေသ မွန္တယ္လို႕ ယူဆလို႕ မရဘူးေလ။ ပံုေသနည္းေတြကို ခ်ဳိးေဖာက္ေနရမွ အေတြးအေခၚအေဟာင္းေတြကို ဆန္းစစ္ေနရမွ ေရစီးမွာ လူလူသူသူေမ်ာပါႏိုင္မယ္မဟုတ္လား။
ကြန္ဂ်ီ၊ ေပါ႕ေရခ်္၊ စီရီရယ္ အားလံုးဟာ မနက္စာ အတြက္ အဟာရျဖစ္ေစတဲ႕ အစားအစာေတြ ျဖစ္ျပီး အစာ မစာခင္ သူတို႕ကို အရင္ စားၾကေလ႕ရိွပါေၾကာင္း ။ zzzz zzzzz zzzzzzzzzzzzzzzzz
No comments:
Post a Comment
ေရးခ်င္တာသာ ေရးဗ်ာ။